WinZip Malware Protector betrouwbaar?

WinZip Malware Protector van het gelijknamige bedrijf wat onder meer bekend is van het compressieprogramma (Winzip), biedt ook allerlei andere software aan zoals WinZip Malware Protector. Maar deze software is niet zo gratis als het lijkt, en via diverse kanalen wordt deze software aangeboden onder het motto “Free System Scan“. Ook is dit programma gebundeld bij allerlei gratis software wat voorzien is van een “wrapper” die optioneel al dan niet ongevraagd extra software op uw computer installeert.

Het eerste wat opvallend is aan WinZip Malware Protector is de gebruikersinterface van het programma, deze is namelijk identiek aan Advanced System Protector van Systweak? Ook qua detectie van malware en andere kwaadaardige software geven beide programma’s identieke resultaten wat concreet gezien betekent dat we hier te maken hebben met dezelfde source en of database met gegevens die gebruikt wordt.

Winzip Malware Protector & Advanced System Protector

WinZip Malware Protector – betrouwbaar of niet?

Bij dergelijke software zoals WinZip Malware Protector en Advanced System Protector gaat de term “gratis” helaas niet op. Achter deze software gaat namelijk een gehaaid verdienmodel schuil, de gedetecteerde items kunt u namelijk niet zomaar laten verwijderen door simpel op de knop (Alles opschonen) te klikken wanneer er een scan van uw computer is uitgevoerd.

Op de onderstaande afbeelding ziet u van beide programma’s het venster waarin u wordt aangespoord om het programma aan te kopen, ook hier is te zien dat het simpelweg om dezelfde software (rebrand) gaat maar dan met een ander naampje. Hier wil ik direct even aan toevoegen dat het aankopen van een licentie voor dergelijke beveiligingssoftware zoals WinZip Malware Protector en Advanced System Protectoreigenlijk geheel nutteloos is, en zonde van uw geld aangezien dergelijke programma’s ondermaats scoren waardoor u er weinig profijt van zult hebben.

Winzip Malware Protector & Advanced System Protector

Is WinZip Malware Protector – betrouwbaar of niet? We kennen natuurlijk de categorie “rogueware”, ook wel bekend als een nep-virusscanner in de volksmond, maar daar valt deze software helaas niet onder of net niet. Om een programma als rogueware te kunnen classificeren moet het aan een aantal punten voldoen, en dat is onder andere het aanzetten tot kopen van een programma om gedetecteerde items te laten verwijderen maar alleen dit is niet genoeg, het programma beschikt immers ook over een eigen uninstaller c.q. deïnstallatie programma voor het verwijderen en maakt geen gebruik van valse resultaten (detecties) waarbij we eventuele False Positives natuurlijk niet meerekenen.

Rogueware staat bekend om het detecteren van malware wat helemaal niet aanwezig is, en waarbij het verwijderen via de softwarelijst van Windows is niet mogelijk is. Dit zijn belangrijke kenmerken van Rogueware en daar voldoet WinZip Malware Protector en of Advanced System Protector niet aan, maar eigenlijk zitten beide programma’s wel in een grijs gebied van betrouwbaar of niet.

Vanwege de manier van verspreiding en toch wel het geforceerd aanzetten tot aankoop maakt dit programma ongewenst, en hierdoor kan het wel geclassificeerd worden als zogenaamde PUP (Potentially Unwanted Program). En Comodo detecteert het installatiebestand ook als “ApplicUnwant” wat een generieke detectienaam is voor ongewenste software, ook ESET detecteert het betreffende bestand als “a variant of MSIL/AdvancedSystemProtector.A” zoals u kunt zien in deze resultaten van VirusTotal.

Zowel WinZip Malware Protector als Advanced System Protector zijn identiek qua gebruikersinterface, maar de scan op VirusTotal bevestigd nog eens dat het hier blijkbaar gewoon om dezelfde software gaat, het gescande installatie bestand van WinZip Malware Protector wordt immers niet voor niets door ESET gedetecteerd als “a variant of MSIL/AdvancedSystemProtector.A“.

Conclusie

Met al deze informatie is de conclusie dan ook dat we hier met software te maken hebben dat u beter kunt vermijden, in de eerste plaats zijn er helemaal geen betrouwbare testresultaten van deze beveiligingssoftware bekend waardoor de effectiviteit en de uiteindelijk geboden bescherming onbekend is. Gebruik bij voorkeur de bekende anti-malware software zoals Malwarebytes Anti-Malware of Emsisoft Anti-Malware middels deze programma’s kunt u immers gratis uw computer controleren op de aanwezigheid van eventueel schadelijke software zonder dat u de programma’s dient aan te kopen voor het verwijderen van de schadelijke software.

Zoekopdrachten:

  • yhs-elex_myv9
  • winzip malware protector
  • is winzip betrouwbaar
  • malware protector
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google