Windows Defender Review – Hoe veilig is Windows Defender?

Microsoft Windows is voor virussen en andere malware het meest vatbare besturingssysteem. Vandaar dat de huidige versies van Windows uitgerust zijn met Windows Defender als virusbescherming. Maar hoe veilig is de bescherming van Microsoft nu eigenlijk? In deze review nemen we Microsoft’s antivirus onder de loep en kijken we of deze wel betrouwbaar genoeg is om als enige beveiliging te gebruiken tegen malware.

In 2009 lanceerde Microsoft hun eigen virusscanner Microsoft Security Essentials. Dit pakket was toen nog geen vast onderdeel van Windows en moest u zelf downloaden en installeren. Maar destijds waren Windows Vista en Windows 7 ook al uitgerust met Windows Defender wat toen niets meer was dan een anti-spyware programma. Maar sinds Windows 8 en Windows 10 is Defender officieel de opvolger van Security Essentials.

Het besluit van Microsoft om Windows standaard te voorzien van een virusscanner is natuurlijk prima. In Windows 10 bevat het dan ook de nodige verbeteringen ten opzichte van de voorgaande versies. Zo is het compatibel met Early Launch Antimalware (ELAM). En is het geïntegreerd in het Gebruikersaccountbeheer (UAC). Maar is nu ook te gebruiken als aanvulling op antivirus-software van andere antivirusfabrikanten.


> Overzicht van de beste beveiligingssoftware voor Windows


Windows Defender

Hoe veilig is Windows Defender?

Doordat Windows nu van huis uit is voorzien van een virusscanner wekt het de suggestie al goed beveiligd te zijn. Maar diverse testresultaten tonen telkens weer aan dat de geïntegreerde bescherming van Windows eigenlijk onvoldoende is. Zeker op het gebied van zero-day-aanvallen en (nieuwe) onbekende malware schiet de beveiligingssoftware van Windows tekort. Het biedt namelijk maar op twee manieren bescherming.

De real-time bescherming waarschuwt wanneer malware zichzelf probeert te installeren. Verder zal het op bepaalde tijden de computer automatisch scannen en gevonden bedreigingen automatisch in quarantaine plaatsen. Aanvullende beschermingstechnologieën voor bijvoorbeeld het blokkeren van schadelijke websites bevat het niet. Net zoals een exploitbescherming en specifieke bescherming tegen ransomware.

Als we kijken naar de testresultaten van bijvoorbeeld AV-Comparatives dan scoort het wisselend rond de 90 en 96%. Dat is geen slechte score zult u misschien denken, maar ook geen goede. Windows Defender wordt door veel antivirustesters dan ook in de middenmoot geplaatst en gezien als een basisbescherming.
Windows Defender Test

Is er een extra virusscanner naast Windows Defender nodig?

Het is een goed initiatief van Microsoft een virusscanner heeft ingebouwd. Het komt helaas nog vaak voor dat gebruikers niet zelf de verantwoordelijkheid nemen om hun computer goed te beveiligen. Maar zoals aangegeven laat de kwaliteit van Microsoft’s antivirus behoorlijk te wensen over. Een score van rond de 90% is natuurlijk niet optimaal. Er zijn zelfs testen waarbij het rond de 70% scoorde en dat is natuurlijk erg slecht.

In eerste instantie werd Windows Defender alleen actief als er geen enkele beveiligingssoftware op de computer was geïnstalleerd. Maar in Windows 10 zal het zichzelf inschakelen als het constateert dat er geen actieve beveiligingssoftware aanwezig is. Het kan dus antivirus-software waarvan de licentie is verlopen uitschakelen en vervolgens zichzelf inschakelen. Op deze manier is er dan in ieder geval enige beveiliging actief. Ook zal het zichzelf niet meer helemaal uitschakelen als er wel andere antivirus-software actief is.

  • Via het startmenu > instellingen kunt u controleren of deze optie actief is.
  • Klik in het scherm “Windows-instellingen” en op bijwerken en beveiliging.
  • Links in het menu bij Windows Defender kan deze optie in- en uitgeschakeld worden.

Beperkt Periodiek Scannen
Voor een optimale beveiliging is het dus zeker noodzakelijk om gebruik te maken van betere antivirus-software. Ondanks dat Microsoft het besturingssysteem en hun beveiligingssoftware steeds veiliger maken is het nog niet veilig genoeg. En dit heeft alles te maken met de ontwikkelingen rondom malware.

Voor de malwaremakers is het namelijk een stuk eenvoudiger om detectie van één programma te omzeilen dan voor meerdere beveiligingspakketten. Uniformiteit in de beveiligingswereld is dan ook zeer gevaarlijk.

Windows Defender is een gewilde prooi voor cybercriminelen

Het grootste probleem wat er speelt is dat de beveiliging van Windows een belangrijk doelwit is geworden voor cybercriminelen. Door de volledige integratie van Windows Defender in de huidige versie van Windows is er simpelweg voorspelbaarheid gecreëerd. Iedere malwaremaker weet dit en zal de malware daarom zo programmeren dat het in ieder geval niet door Windows Defender herkend zal worden. Dit is dan direct de belangrijkste reden dat u eigenlijk niet volledig op de beveiligingssoftware van Windows kan vertrouwen.

Ook bij Windows 10 is het dus nog steeds noodzakelijk het besturingssysteem te beveiligen met extra beveiligingssoftware. Doordat de keuze hierin enorm is hebben wij een speciale pagina met een overzicht van de beste antivirus-software. Dit overzicht is bij de onderstaande link te raadplegen.


> Overzicht van de beste beveiligingssoftware voor Windows


Zoekopdrachten:

  • windows defender
  • windows defender review
  • hoe goed is windows defender
  • windows defender goed of slecht
  • is windows defender 2019 betrouwbaar
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google