Windows Defender Beveiligingscentrum [Windows 10 Preview]

Met de aankomende Creators Update voor Windows 10 zal het Windows Defender Beveiligingscentrum geïntroduceerd worden. Dit onderdeel zal verantwoordelijk zijn voor de algehele beveiliging van Windows.
Via het beveiligingscentrum kunt u in één keer de status van uw computer raadplegen. Het onderdeel virus- en bedreigingsbeveiliging is als het ware de opvolger van Windows Defender. U kunt nu in één oogopslag zien of er actie vereist is en/of uw computer mogelijk risico loopt en er bedreigingen zijn gedetecteerd.

Via “prestaties en status van apparaat” kunt u controleren of uw Windows-versie up-to-date is. Maar ook of er problemen zijn met uw computer. Bij “Firewall- en netwerkbeveiliging” kunt u nagaan of de firewall actief is voor uw privénetwerk of openbare netwerken. Onder “App- en browserbeheer” kunt u de Windows Defender Smartscreen-instellingen configureren voor apps en browsers. Als laatste is er de optie om via het Windows Defender Beveiligingscentrum het ouderlijk toezicht (gezinsopties) te configureren.

Windows Defender Beveiligingscentrum

Windows Defender Beveiligingscentrum (Security Center)

Een nieuwe feature van het beveiligingscentrum is dat Windows Defender automatisch actief zal worden als antivirus-software van derden inactief is of is verlopen. Uiteraard blijft het nog steeds mogelijk om Windows te beveiligen met andere antivirus-software. Windows Defender zal zich dan automatisch uitschakelen. Alleen de optie “Beperkt periodiek scannen” zal actief blijven en de computer op bepaalde tijden scannen.

Virus- en bedreigingsbeveiliging

Bij dit onderdeel kunt u een snelle of aangepaste scan van de computer uitvoeren. Ook kunnen hier de instellingen van Windows Defender Antivirus aangepast worden. Verder kunt u vanuit hier de scangeschiedenis raadplegen en controleren of de laatste beveiligingsupdates geïnstalleerd zijn.

De bescherming tegen malware bestaat uit twee onderdelen. De realtime-beveiliging en de cloudbeveiliging, beide opties zijn standaard actief. De realtime-bescherming kunt u maar voor een korte tijd uitschakelen, hierna zal het vanzelf weer actief worden. De cloudbeveiliging wat gekoppeld is aan de optie “Automatisch sample indienden” is wel geheel uit te schakelen maar dat gaat uiteraard ten koste van bescherming.

Verder is het mogelijk om uitsluitingen in te stellen. Zo kunt u bijvoorbeeld bestanden, mappen, bestandstypen en processen uitsluiten van bescherming. Ook kunt u hier instellen welke meldingen u van Windows Defender Antivirus en van de Firewall wilt ontvangen.

Beveiligingscentrum Meldingen

Prestaties en status van apparaat

 • Toont de algehele status van uw computer en geeft aan of er problemen zijn.
 • Geeft aan of uw Windows-versie wel geheel up-to-date is en of er updates beschikbaar zijn.
 • Als er statusrapporten beschikbaar zijn kunt u deze vanuit hier raadplegen.
 • Ook kunt u vanuit hier een refresh-installatie met behoud van persoonlijke gegevens starten.

Prestaties en status van uw apparaat

Firewall- en netwerkbeveiliging

 • Vanuit hier kunt u uw netwerkverbindingen beheren en eventuele problemen oplossen.
 • U kunt hier de firewall instellen en herstellen naar de standaardwaarden.
 • Ook kunnen de privé- en openbare netwerken vanuit hier ingesteld worden.
 • Mochten er problemen zijn kan vanuit hier ook de probleemoplosser gestart worden.

Firewall en netwerkbeveiliging

App- en browserbeheer

In dit onderdeel van het Windows Defender Beveiligingscentrum kunnen de SmartScreen-instellingen aangepast worden. Dit biedt onder andere bescherming tegen onbekende en mogelijk onbetrouwbare bestanden die van het internet gedownload worden. Tevens kunt u vanuit hier ook SmartScreen voor Microsoft Edge en de Windows Store configureren.

App en Browserbeheer

Gezinsopties (Ouderlijk Toezicht)

 • Geef aan welke websites uw kinderen mogen bezoeken via Microsoft Edge.
 • Kies wanneer en hoe lang uw kinderen hun apparaten mogen gebruiken.
 • Wekelijkse activiteitsrapporten loggen de online-activiteiten van uw kinderen.
 • Kies wat zij wel en niet aan bepaalde content op internet mogen zien.

Gezinsopties - Ouderlijk Toezicht

Conclusie

Microsoft heeft met het Windows Defender Beveiligingscentrum een handige en centrale plaats gecreëerd voor alle beveiligingsonderdelen. Of de bescherming tegen malware in Windows Defender ook is aangescherpt is nog even wachten op de eerste testresultaten. Het nieuwe beveiligingscentrum is in ieder geval eenvoudig in gebruik. Ook is het allemaal net wat overzichtelijker geworden en zijn de diverse instellingen makkelijker te bereiken. Al met al ziet deze vernieuwing in Windows 10 er hoopvol uit.

 

Zoekopdrachten:

 • windows defender beveiligingscentrum
 • windows defender-beveiligingscentrum
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google