Windows Defender Antivirus

In april verschijnt de Creators Update van Windows 10, bij deze upgrade is Windows Defender Antivirus een vast onderdeel van het beveiligingscentrum geworden. Deze ingebouwde virus- en bedreigingsbeveiliging van Microsoft bevat twee beschermingslagen. De realtime-beveiliging voorkomt dat virussen, Trojaanse paarden, ransowmare en andere malware uw systeem kan infecteren. De cloudbeveiliging is een nieuw onderdeel wat verbonden is aan het automatisch indienen van samples onbekende (schadelijke) bestanden.

De cloudbeveiliging en het automatisch indienden van samples zorgt voor een betere bescherming tegen potentiële bedreigingen. Microsoft verzamelt via deze functie wel persoonsgegevens. Meer informatie daarover leest u in de privacyverklaring van Microsoft. Indien u zo min mogelijk gegevens wilt delen met Microsoft kunt u deze opties uitschakelen, maar dat gaat wel ten koste van de algehele bescherming.

Windows Defender Antivirus

Scannen met Windows Defender Antivirus

Er zijn vier scanmethoden beschikbaar, een snelle, volledige, aangepaste en offline scan. En deze laatste scanoptie is wel interessant, want de Windows Defender Offline-scan zal de computer scannen voordat Windows zelf volledig is opgestart. Deze optie is vooral geschikt voor lastig te verwijderen malware. De gemiddelde scantijd van de offlin-scan schommelt tussen den 15 en 30 minuten.

  • Om deze scan uit te voeren opent u het Windows Defender-beveiligingscentrum.
  • Klik op de knop virus- en bedreigingsbeveiliging en kies de optie geavanceerde scan.
  • Selecteer nu de optie Windows Defender Offline-scan en klik op Nu scannen.
  • Klik in het volgende venster op scannen waarna de computer herstart wordt.
  • Als de offline-scan gereed is zal Windows direct weer in de normale modus opstarten.

Windows Defender Offline Scan

Malware en bedreigingen verwijderen

Als de reatime-beveiliging bedreigingen detecteert zal het in de meeste gevallen automatisch in quarantaine worden geplaatst. Bij een handmatige scan zult u zelf actie moeten ondernemen om de gevonden items te verwijderen. Hiervoor dient u op de knop bedreigingen onschadelijk maken te klikken. Ook is het mogelijk om gedetailleerde informatie op te vragen van de gevonden items.

Windows Defender Antivirus Bedreigingen

Beveiligingsupdates

Beveiligingsupdates en definities worden dagelijks automatisch gedownload. Opvallend is wel dat dit meestal maar éénmaal per dag is. Het voert wel iedere vier uur een controle uit op nieuwe definities. Voor Windows Defender Antivirus is er dus geen realtime uitrol van updates zoals bij andere antivirus-software.

Windows Defender Antivirus Beveiligingsupdates

Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google