Wat is adware en hoe kunt u adware verwijderen en voorkomen?

Wat is adware en hoe schadelijk is het? Op Wikipedia staat het omschreven als advertentieondersteunende software. Maar tegenwoordig kan de betekenis van adware in een veel bredere zin omschreven worden. Zo heeft een adware programma vandaag de dag steeds vaker minder goede bedoelingen. En daar bedoelen we mee dat adware niet meer alleen het doel heeft om onkosten van gratis software te bekostigen. Ook is het verschil tussen adware en spyware nu minder groot en bevat het soms zelfs kenmerken van malware.

Dit is dan ook de reden dat antivirusfabrikanten hun detectie op adware en potentieel ongewenste software steeds verder aanscherpen. Dit geldt overigens ook voor het preventief blokkeren van onbetrouwbare en schadelijke advertentienetwerken. Maar daar hebben de makers van adware geen boodschap aan. Er is namelijk nog steeds een markt voor het maken en verspreiden van adware en PUP’s. Dat is vooral te zien aan de hoeveelheid computerproblemen die veroorzaakt worden door adware en ongewenste software.

Wat is adware
Wat is adware en hoe kunt u adware verwijderen en voorkomen?

Hoe kunt u de installatie van adware voorkomen?

 1. Pas op bij het installeren van gratis software en kies altijd voor een aangepaste installatie.
 2. Installeer een programma zoals Unchecky, dit blokt ook een zogenaamde silent installer.
 3. Klik nooit blindelings op next, install, accept, volgende of welke knop dan ook.
 4. Lees altijd de gebruikersovereenkomst of gebruik een programma zoals EULAlyser.
 5. Let altijd goed op of er (grijze) knoppen zoals “decline, skip en/of sla over” aanwezig zijn.
 6. Laat een installatiebestand ter controle op VirusTotal scannen of installeer het eerst in een sandbox.
 7. Download software altijd via de website van de fabrikant, maar wees alsnog alert bij het installeren.
 8. Gebruik geen downloadportals, deze bieden software (vaak) verpakt in een wrapper met adware aan.
 9. Installeer nooit software met een crack dat via P2P-netwerken of Usenet wordt aangeboden.
 10. Wilt u een programma éénmalig gebruiken kijk dan of er een (betrouwbare) portable versie is.

Wat is adware van oorsprong en welke soorten zijn er?

Oorspronkelijk was adware niets meer dan een programma dat bij het gebruik advertenties en pop-ups weergeeft. Of tijdens de installatie reclame maakt voor andere software waarmee de ontwikkelaars geld verdienen. Dit om de verdere ontwikkeling van bijvoorbeeld gratis software te bekostigen en de software gratis te kunnen blijven aanbieden. En daar is natuurlijk niets mis mee als het om legitieme advertenties en software gaat. En zolang de gebruiker hiervan duidelijk op de hoogte wordt gesteld en een opt-out heeft.

Adware hoeft dus helemaal niet schadelijk of slecht te zijn. Het is maar net op welke manier er gebruik van wordt gemaakt. Google toont ook advertenties in de zoekresultaten en gratis virusscanners maken ook reclame voor betaalde producten. De categorie adware is daardoor op te delen in verschillende soorten.

Software die reclame maakt voor bijvoorbeeld betaalde producten.
Gratis software dat optioneel een legitiem programma promoot.
Χ Gratis software dat ongevraagd een toolbar of andere adware installeert.
Χ Misleidende advertenties die bijvoorbeeld een update voor iets aanbieden.

Adware verwijderen

Met diverse programma’s kunt u adware gratis verwijderen. Helaas spelen de makers van adware hier ook gretig op in. Via misleidende advertenties worden er namelijk ook onbetrouwbare programma’s als laatste redmiddel aangeboden. Ook via tabbladen die spontaan openen doet adware u geloven dat de computer is geïnfecteerd en daarvoor een bepaald programma moet downloaden. Dit geldt ook voor meldingen dat u bijvoorbeeld Adobe Flashplayer, Java, Windows of iets anders moet updaten voor uw veiligheid. Negeer dit soort meldingen en gebruik alleen een betrouwbare Adware Cleaner en software om adware te verwijderen.


Complete handleiding voor het verwijderen van adware


Wat is het verschil tussen adware en spyware?

Het grootste verschil tussen adware en spyware is dat deze laatste persoonlijke informatie en gegevens over uw surfgedrag zal verzamelen. Op deze manier kan het bijvoorbeeld aangepaste en gerichte reclame weergeven. Maar via spyware kunnen uw gegevens ook doorgespeeld worden aan advertentienetwerken of erger kwaadwillende cybercriminelen. Het gebruik van spyware is dan ook strafbaar volgens artikel 138ab van het Wetboek van Strafrecht. Net zoals alle malware wat zich schuldig maakt aan computervredebreuk.

Bij adware is dat een ander verhaal, deze hoeft namelijk geen eigenschappen van spyware te bevatten. Of u heeft via een gebruikersovereenkomst toestemming gegeven tot het verzamelen van bepaalde gegevens. In dat geval is het niet (direct) strafbaar. Anders is het als een programma je vooraf niet op de hoogte stelt dat er persoonlijke gegevens worden verzameld. In dat geval kan een bepaald programma als kwaadaardig worden beschouwd. Maar wie leest nu uiteindelijk die lappen tekst van een gebruikersovereenkomst, U?

Handige links

Zoekopdrachten:

 • adware
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google