Potentieel Ongewenst Programma – PUP-Software en Adware

PUP-SoftwareNagenoeg elke computergebruiker heeft weleens last gehad van adware en andere ongewenste software. Maar wat is zo’n potentieel ongewenst programma nou precies? PUP is de afkorting voor een ‘Potentially Unwanted Program‘ wat vaak ongevraagd meelift met andere software. Als je bij de installatie van dergelijke software even niet oplet en een vinkje vergeet weg te halen kan je zomaar besmet raken met hardnekkige adware.

Het internet staat bol met vragen en klachten over potentieel ongewenste software. Computergebruikers klagen massaal over ongewenste reclame op internet. Browser(s) die gekaapt zijn door een browser hijacker. En pop-ups en vervelende redirects tijdens het surfen op het internet. Dit is zomaar een greep uit de problemen die allemaal veroorzaakt worden door adware en andere potentieel ongewenste software.

Voor antivirusfabrikanten zijn PUPs een lastig probleem. Dergelijke ongewenste software is niet zo gemakkelijk als malware te classificeren. Het maakt immer geen misbruik van beveiligingslekken om computers te infecteren. Gebruikers installeren de adware vaak zelf zonder dat men daarvan bewust is.
PUPs zij vaak niet direct schadelijk hierdoor is het juridisch gezien lastig om het als malware te classificeren.

Potentieel Ongewenst Programma

Potentieel Ongewenst Programma – PUP-Software en Adware

Vaak wordt ongewenste software met een “silent installer” verstopt in andere software. Zonder dat u het merkt wordt er dan op de achtergrond iets geïnstalleerd waarvoor helemaal geen toestemming is gegeven. Meestal kan een meeliftende adware alleen via de aangepaste installatie worden uit gevinkt. Of u moet het specifiek weigeren middels een decline knop, zoals in de afbeelding hierboven is te zien.

  • Kies bij het installeren van gratis software altijd voor de aangepaste installatie.
  • Klik nooit zomaar op next of volgende en kijk altijd of er nergens iets ongewenst is aangevinkt.

Hieronder twee prachtige voorbeelden van software waarbij ongewenste software stiekem meelift. In de linker afbeelding is het New Tab wat zich automatisch in Google Chrome nestelt als u op Accept klikt en niet op de knop Decline. In de afbeelding rechts is het de adware Web Companion wat zich opdringt en op de achtergrond wordt geïnstalleerd als u op Next klikt. Kijk dus altijd bijzonder goed uit op welke knop u klikt.

Adware en PUPs

Ongewenste software verwijderen

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw computer geïnfecteerd is met een virus, adware, spyware of andere malware is het raadzaam om uw computer grondig te controleren op aanwezigheid van malware. Hiervoor kunt u gebruik maken van onze speciale handleiding voor het verwijderen van adware en andere malware.


Adware verwijderen – handleiding


Informatie die u misschien ook interessant vindt?

Zoekopdrachten:

  • junkware pup
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google