PC-beveiliging: Hoe beveilig ik mijn computer tegen malware?

PC BeveiligingInformatie over internet- en pc-beveiliging is vaak voorzien van specialistische terminologie, in dit artikel omtrent (PC-beveiliging: Tips & Advies over uw PC beveiligen) lichten we in begrijpelijke taal toe op welke manier u uw computer het beste kunt beveiligen tegen alle kwaadaardige dreigingen en malafide software. En welke beveiligingssoftware u kunt gebruiken voor een gratis pc-beveiliging, betalen voor uw pc-beveiliging is namelijk helemaal niet nodig. Er bestaat immers genoeg gratis beveiligingssoftware waarmee u uw computer optimaal kunt beschermen.

Het beveiligen van uw computer is noodzakelijk, zonder beveiliging is uw computer namelijk een makkelijke prooi, en kan deze eenvoudig weg simpel geïnfecteerd raken zelfs wanneer u een betrouwbare website bezoekt. Om geïnfecteerd te raken met malware hoeft u dan ook niet specifiek iets te downloaden en of uit te voeren, zoals vermeld is het bezoeken van een legitieme websites al voldoende.

Cybercriminelen gebruiken een zo groot mogelijke aanvalsvector, en dat zijn websites die veel bezocht worden, het compromitteren van advertentienetwerken en of het injecteren van een kwaadaardige code in een website is al genoeg om zonder dat u het merkt de computer te infecteren.

In dit artikel bevelen wij u hieronder de beste gratis software voor de bescherming van uw pc aan. U vindt hieronder voorbeelden van gratis beschikbare software voor uw pc beveiliging middels een goede virusscanner en firewall plus prima anti-spyware software. Voor beginners, gevorderden en ervaren pc gebruikers. Tevens treft u als laatste een overzicht van informatieve links aan die betrekking hebben tot het beveiligen van uw computer.

PC-beveiliging: Persoonlijk advies

Dit artikel is de basis informatie over virusscanners, aanvullende beveiligingsprogramma’s en veiligheidsrichtlijnen voor het beveiligen van uw computer. Voor persoonlijk advies bij het gebruik en de keuze van een virusscanner en andere beveiligingssoftware kunt u terecht op het forum van PC Web Plus. Dit computerforum richt zich geheel op het aspect consumentenbeveiliging, bij de diverse forums kunt u terecht voor gedegen advies en ondersteuning bij het beveiligen van uw computer.

PC-beveiliging: Tips & Advies over uw PC beveiligen

Het beveiligen van uw computer of laptop is tegenwoordig geen eenvoudige taak meer, middels het surfen op het internet kan uw computer van op verschillende manieren aangevallen worden door Virussen, Keyloggers, Browserhijackers, Exploit kits, Trojaans paarden, Hackers, Scareware, Rogueware en alles wat onder de categorie (malicious) software c.q. malware valt. Het toenemende gebruik van het internet en alles daaromheen zorgt ook steeds meer voor online cybercrime en fraude met bijvoorbeeld het internetbankieren. Hoe kan een gemiddelde computergebruiker zich hier nu tegen wapenen en de computer optimaal beveiligen?

Eigenlijk is uw computer beveiligen veel simpeler dan u in eerste instantie zult denken, u hoeft namelijk niet een enorme hoeveelheid beveiligingssoftware te installeren en real-time te laten draaien, en dagelijks allerlei scans en updates te doorlopen. Aangezien 100% bescherming voor een computer onmogelijk is, wat u ongetwijfeld zou willen bereiken heeft onlosmakelijke te maken met de keuze van de beveiligingssoftware.

De meeste besmettingen met malware zijn vaak het gevolg van de handelingen van de computergebruiker zelf, een ander deel ontstaat doordat de gevaarlijke software één of andere kwetsbaarheid (vulnerability) in uw computer heeft ontdekt, en vervolgens kan misbruiken. Vergelijk het met bijvoorbeeld een inbreker die rond uw huis loopt, en als hij ergens een klein raampje open ziet staan grijpt hij wellicht zijn kans en glipt naar binnen. Als alle ramen en deuren gesloten zijn en op slot, dan wordt het een stuk lastiger, dan moet de inbreker immers echt zeker weten of er niemand thuis is en ongestoord naar binnen kan, en met uw pc-beveiliging werkt het eigenlijk idem-dito.

Virusscanner

Het installeren van een (gratis) virusscanner of andere (betaalde) beveiligingssoftware is tegenwoordig wel een vereiste, gelukkig is het aanbod aan beveiligingssoftware erg ruim en zijn er zowel betaalde als gratis virusscanners verkrijgbaar. Beide beveiligingspakketten zijn even effectief, het verschil zit hem meestal enkel en alleen in het feit dat de betaalde versies een aantal extra opties en/of mogelijkheden bieden. Welke virusscanner de beste is, is niet te beantwoorden. Er zijn gewoon een aantal bekende antivirusfabrikanten die meestal in de top tien van allerlei tests voorkomen, en daarbij laten we de vergelijking met gratis en betaalde virusscanners even buiten beeld.

Voor meer informatie over uw pc-beveiliging en omtrent gratis virusscanners of betaalde virusscanners kunt u de onderstaande artikelen raadplegen waar dieper op deze onderwerpen wordt ingegaan.

Het gebruiken van een (gratis) virusscanner of andere (betaalde) beveiligingssoftware is dus een eerste vereiste om uw computer te beveiligen, uw pc-beveiliging begint dus eigenlijk met het maken van de keuze tussen de beschikbare beveiligingspakketten. En middels de bovenstaande artikelen wordt u reeds op weg geholpen met de keuze van de software voor uw pc-beveiliging.

Firewall

Vanaf Windows XP is het besturingssysteem van Microsoft standaard al uitgerust met een firewall. Helaas is het echter niet één van de betere firewalls, maar deze firewall voldoet in principe wel aan de basis-eisen. De firewall van Windows is wel een eenrichtings-firewall en dat houdt concreet in dat er alleen gekeken wordt naar de inkomende internetverbindingen op uw computer. Alle uitgaande verbindingen zullen dus echter niet worden gecontroleerd.  Indien uw computer eenmaal geïnfecteerd is en deze besmetting maakt verbinding met het internet dan hebben we het over uitgaande informatie, en dat controleert de standaard firewall van Windows niet.

Het voordeel van de standaard firewall in Windows is echter dan weer wel dat het een firewall betreft waar geen ingewikkelde instellingen en geavanceerde meldingen bij komen kijken, iets waar een beginnende gebruiker wellicht de meeste moeite mee zal hebben.De geavanceerdere (de betaalde) firewalls en de ingebouwde firewall-functies van internet  security pakketten zijn vaak een stuk lastiger om in te stellen, alhoewel de meeste firewalls beschikken over een zogenaamde (leer-modus) waarmee de firewall identificeert hoe de gebruiker zijn computer gebruikt, welke software er actief is en wat er gecontroleerd en toegestaan dient te worden.

Een gratis firewall, en wellicht één van de beste firewalls is Online Armor van Emsisoft, en dit is een geavanceerde firewall die tevens beschikt over een sterke HIPS (Host Intrusion Prevention System). Tevens beschikt deze firewall over een bescherming tegen allerlei trucs om een firewall te kunnen omzeilen. Online Armor Free is geheel geschikt voor gebruikers die een gratis firewall wil gebruiken als extra bescherming van het systeem, maar een meer geavanceerde firewall prefereren dan die ingebouwde firewall van Windows. Op de onderstaande twee links leest u meer informatie over de gratis Online Armor firewall van Windows, en hoe u deze kunt installeren.

Spyware en malwarescanners

Naast uw geïnstalleerde (gratis) virusscanner of andere (betaalde) beveiligingssoftware kunt u gebruik maken van een aanvullende bescherming. Dit kan zowel met gratis als betaalde beveiligingssoftware dat ontworpen is om naast andere beveiligingssoftware te gebruiken om uw pc-beveiliging te optimaliseren. Dergelijke spyware en malwarescanners zijn dan ook specifiek ontwikkelt om op een bepaald vlak extra bescherming te bieden bovenop uw bestaande beveiligingssoftware. Malwarebytes Anti-Malware en HitmanPro zijn de bekendste en beste beveiligingsprogramma’s om naast uw bestaande virusscanner of ander beveiligingspakket te gebruiken.

De gratis versies van deze aanvullende beveiligingssoftware bieden natuurlijk geen real-time bescherming, en zijn enkel en alleen bedoeld om te gebruiken als zogenaamde (second opinion) scanner om handmatig uw computer te controleren op schadelijke software die uw andere beveiligingssoftware misschien niet detecteert.

Niet alle (gratis) virusscanner of andere (betaalde) beveiligingssoftware zijn even effectief in het detecteren en verwijderen van vrijwel alle malware. Gelukkig zijn er een aantal programma’s verkrijgbaar die dit wel kunnen. Het is daarom dan ook geen overbodige luxe om naast uw virusscanner bijvoorbeeld de betaalde versie van Malwarebytes Anti-Malware of HitmanPro te installeren.

PC-beveiliging voor internetbankieren

Steeds meer mensen maken gebruik van internetbankieren, en voeren online transacties uit bij webwinkels en andere online bedrijven. Met het toenemende gebruik van internetbankieren neemt ook de cybercrime toe, en een extra beveiliging voor het internetbankieren is dan ook zeker aan te raden om te gebruiken. De meeste uitgebreide beveiligingssoftware zoals internet security pakketten zijn uitgerust met een speciale beschermingsfunctie voor het internetbankieren en online winkelen.

Maar bij de gratis virusscanners ontbreken dergelijke aanvullende beschermingsfuncties vaak, maar u kunt net zoals bij de spyware en malwarescanners een aanvullende bescherming installeren om uw pc-beveiliging met betrekking tot het internetbankieren te optimaliseren. Zo kunnen de klanten van ING bijvoorbeeld gratis gebruik maken van de Trusteer Eindpuntbeveiliging (Trusteer Rapport), maar er is ook een zeer goed alternatief die iedereen gratis kan gebruiken en dat is HitmanPro.Alert. Meer informatie leest u bij de onderstaande links.

Updates

Zorg er tevens ook altijd voor dat al uw geïnstalleerde software en uw gebruikte besturingssysteem up-to-date is, op die manier bent u er zeker van dat alle bekende kwetsbaarheden en lekken gedicht zijn. Belangrijkste is natuurlijk Windows update zelf, zorg er altijd voor dat de automatische update functie staat ingeschakeld zodat belangrijke updates automatisch worden gedownload en geïnstalleerd.

Maar niet alleen uw besturingssysteem (Windows) dient up-to-date en van de laatste beveiligingspatches voorzien te zijn, er draait veel meer software op je pc dan Windows alleen. En al deze software up-to-date houden kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn, gelukkig is daar eveneens handige gratis software voor beschikbaar; Namelijk Update Checker van FileHippo, en Secunia PSI. Deze software scant in enkele seconden alle overige software en geeft niet alleen een complete lijst met alle beschikbare updates, maar geeft ook voor iedere update een directe downloadlink zodat u met enkele muisklikken de betreffende software kunt updaten.

Zoekopdrachten:

  • uw windows 10-pc beveiligen
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google