Ongewenste reclame op internet verwijderen

Ongewenste ReclameHet merendeel van de websites op het internet bevat reclame in de vorm van banners en andere advertentieblokken, maar naast deze reguliere vorm van adverteren bestaat er ook ongewenste reclame op internet. Reclame zoals banners en tekstadvertenties van bijvoorbeeld Google Adsense kunnen natuurlijk eenvoudig geblokkeerd worden met behulp van een Ad-Blocker, bij ongewenste reclame die wordt vertoond vanwege de aanwezigheid van adware of andere potentieel ongewenste software ligt dat heel anders en in dit geval zal een Ad-Blocker geen uitkomst bieden.

Als we spreken over “ongewenste reclame op internet” dan doelen we vooral op reclamebanners, pop-ups en groen onderstreepte woorden met reclame links die in teksten zijn geïnjecteerd en niet tot de bezochte website zelf behoren. Maar ook redirects vanuit de zoekresultaten, of het spontaan openen van tabbladen is een zeer agressieve en vooral hinderlijke vorm van ongewenste reclame op het internet.

Onderstreepte woorden reclameOp de rechter afbeelding ziet u een voorbeeld hoe adware en andere malafide browser extensies advertenties hebben geïnjecteerd op deze website, en dat bepaalde woorden onderstreept worden weergegeven die tevens een pop-up weergeven als u hier met de muis overheen gaat.

In dit geval gaat het om een advertentie van V-Bates, die als titel “Malware verwijderen” heeft en SpyHunter als (gratis) download aanbied om uw computer te scannen. Echter heeft SpyHunter niet zo’n heel goede reputatie, en ons advies is dan ook om deze software niet te gebruiken.

Ongewenste reclame verwijderen

Wanneer de computer eenmaal is geïnfecteerd met adware, dan zijn er diverse programma’s waarmee dit weer is verwijderd kan worden en AdwCleaner is daarvan een bekend voorbeeld. Echter is adware en de bijbehorende ongewenste reclame verwijderen vaak niet zo eenvoudig als het lijk, en het is daarom zeker aanbevolen om een diepgaande controle van de computer te laten uitvoeren.

Alleen met een uitgebreide controle weet u zeker dat alle adware en de restanten daarvan verwijderd zullen worden, en dat niet alleen de visuele problemen zijn verholpen. Via de handleiding bij de onderstaande link kunt u de computer scannen met AdwCleaner, Malwarbytes en HitmanPro.


AdwCleaner Adware verwijderen – Handleiding


Hoe voorkom je ongewenste reclame?

De hoofdoorzaak van het geïnfecteerd raken met adware en potentieel ongewenste software is het installeren van gratis software, in de meeste gevallen bevatten de installatiebestanden namelijk allerlei extra’s. Tijdens de installatie kan dergelijke optionele software of gebundelde adware vaak uitgeschakeld worden, maar dit is niet altijd het geval en zal er bij de installatie van gratis software op de achtergrond automatisch zonder dat u het direct merkt nog allerlei andere zaken geïnstalleerd worden.

Op de onderstaande twee afbeeldingen ziet u een installatiebestand van Softonic en CNET (download.com), beide installatie bestanden zijn gebundeld met potentieel ongewenste software / adware en dit zal automatisch geïnstalleerd worden wanneer u niet op decline of annuleren klikt.

CNET-Adware Softonic-Adware

  1. Download nooit software van Softonic, CNET, Portalux, Download366 en vergelijkbare downloadportals.
  2. Download software bij voorkeur altijd van de website van de fabrikant, maar ook hier an er sprake zijn van gebundelde adware.
  3. Maak altijd gebruik van de aangepaste installatie bij gratis software, dit om de installatie van optionele software / adware te voorkomen.
  4. Vink altijd alle optionele / ongewenste software uit zoals Toolbars, en applicaties die bijvoorbeeld de startpagina wijzigen.
  5. Installeer nooit software wat u niet vertrouwd, of laat het installatiebestand eerst scannen op VirusTotal.
  6. Heeft u een bepaald programma maar eenmalig nodig kijk dan of er soms een portable versie beschikbaar is.

Adblock Plus en ongewenste reclame?

Menig computergebruiker zal wellicht Adblock Plus installeren om de ongewenste reclame op internet te blokkeren, maar dit programma is eigenlijk bedoeld om reguliere advertenties zoals die van Google Adsense of andere advertentienetwerken te blokkeren,  en niet voor het blokkeren van reclame en pop-ups die vertoond worden door de aanwezigheid van adware of andere ongewenste software.

In het gunstigste geval zal dergelijke ongewenste reclame misschien wel geblokkeerd worden maar de computer blijft geïnfecteerd met de adware. Het visuele probleem kan hiermee verholpen zijn, ondanks dat de reclame en pop-ups wegblijven kan de aanwezigheid van adware, malafide browser extensies en andere potentieel ongewenste software nog steeds voor problemen zorgen. Denk hierbij aan een trage browser, het langzaam openen van internetpagina’s en of het vastlopen (crashen) van de browser zelf.

Adblock-Plus-Reclame
Ongewenste reclame blokkeren

Zodra er tijdens het surfen op internet spontaan allerlei ongewenste reclame of pop-ups getoond worden is het verstandig om eerst de oorzaak te achterhalen. Worden deze getoond door de website zelf, of is het toch een stukje adware wat zich stiekem op de computer en in de gebruikte browser heeft weten te nestelen?

Op de bovenstaande afbeelding van Firefox zijn allerlei malafide extensies aanwezig, “Apps Hat, BetterDeals, Deals App, Deals Plugin, ChiliCoupon en V-bates” behoren allemaal tot de categorie adware c.q. potentieel ongewenste software, en deze worden allemaal geheel ongevraagd geïnstalleerd via gratis software wat gebundeld is met adware en PUP’s. In deze situatie is het installeren van een add-on of programma dat advertenties blokkeert zoals Adblock Plus niet de juiste oplossing om van de ongewenste reclame af te komen.

Zoekopdrachten:

  • banners uitschakelen
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google