Een veel gehoorde opmerking is dat meldingen en pop-ups van beveiligingspakketten als hinderlijk worden ervaren en men graag een beveiligingspakket wenst dat zo min mogelijk meldingen en of pop-ups geeft.
Het is dan ook een feit dat veel mensen standaard de “Windows firewall” gebruiken want die komt namelijk niet constant met van die hinderlijke pop-ups. Dat is inderdaad waar, maar de Windows firewall controleert bijvoorbeeld dan ook niet de uitgaande verbindingen, indien er sprake is van een malware infectie kan deze zonder pardon een verbindingen vanaf uw computer naar buiten toe opzetten, zonder dat je het merkt.
Tussen de verschillende beveiligingspakketten zit dan ook vaak een groot verschil als het gaat om de activiteit van de meldingen die worden weergegeven, zoals bij bepaalde verbindingen dit tot stand gebracht proberen te worden en applicaties die op de computer gestart worden. Dit is natuurlijk niet voor niets dat dit soort meldingen worden getoond.
Het geeft immers aan dat het beveiligingspakket actief uw computer monitort en alle toepassingen, processen en verbindingen controleert op eventueel ongewenst gedrag, hieronder leest u daar meer over.
Basisinstellingen
Zodra u een nieuwe beveiligingspakket installeert zal deze gebruik maken van de standaard instellingen die eigenlijk voor iedere gebruiker in de basis geschikt zijn, maar de meeste pakketten beschikken ook over geavanceerde instellingen die na de installatie nog geheel naar wens aangepast kunnen worden. Het is dan ook raadzaam om na de installatie deze instellingen te doorlopen en deze eventueel naar wens aan te passen, zo krijgt u direct ook een goed beeld van de mogelijkheden die het betreffende programma biedt.
Dit is iets wat eigenlijk niet tot nauwelijks wordt gedaan na de installatie, waardoor het programma met de standaard instellingen zijn werk doet. Door het aanpassen van de standaard instellingen kan je vaak al de meldingen en pop-ups van beveiligingspakketten reduceren tot het minimum waardoor het programma al een stuk minder ‘hinderlijke’ meldingen toont.
Configuratie en instellingen bij meldingen
Beveiligingspakketten maken gebruik van diverse technologieën om een systeem zo goed mogelijk te beveiligen, denk hierbij aan “bestandscontrole”, “gedragscontrole” en “Host Intrusion Prevention System (HIPS)”.
Deze beschermingslagen worden over het algemeen allemaal vergezeld met meldingen waarbij de keuze aan de gebruiker met behulp van een dialoogvenster worden getoond, deze meldingen zijn een belangrijk onderdeel van de algehele configuratie en uw uiteindelijke beveiliging.
Natuurlijk maken deze beschermingslagen gebruik van ‘whitelists’ of online gegevens (cloud-databases) om de meldingen bij legitieme applicaties tot het minimum te beperken.
Aangezien dit niet geheel te automatiseren valt blijft een groot gedeelte een gebruikerskeuze, klik dit soort meldingen dan ook niet zomaar weg, maar maak optimaal gebruik van de beschikbare opties.
Indien het betreffende beveiligingspakket eenmaal goed geconfigureerd is, zal u zien dat u er totaal geen omkijken meer naar heeft en het net zo flexibel zijn werk doet als beveiligingspakketten die minder interactie van de gebruiker vragen.
Het kost dus even tijd om een beveiligingspakket geheel in te stellen, maar dan heeft u ook wat. Voor vragen en of problemen kunt u terecht op het forum van PC Web Plus.