De beste antivirus-software voor Windows vergelijken

Antimalware SoftwareOp antimalwaresoftware.nl vindt u een overzicht van de beste antivirus-software waarmee u uw computer kunt beveiligen. Het is misschien een open deur, maar het beveiligen van de computer wordt steeds belangrijker met de hedendaagse dreigingen. Maar hoe kunt u zich als computergebruiker nu wapenen tegen malware en allerhande dreigingen die op de loer liggen? Welke beveiligingssoftware heeft u minimaal nodig om veilig te kunnen werken met de computer? Hoe kunt u veilig internetbankieren en met welke beveiligingssoftware kunt u uw online veiligheid en privacy waarborgen? En is een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde?

Eigenlijk is het beveiligen van de computer veel simpeler dan men in eerste instantie denkt. Een eerste vereiste is natuurlijk het installeren van een virusscanner, dit kan zowel een betaalde als gratis virusscanner zijn. Afhankelijk van de beschermingsmethoden is het vaak noodzakelijk om aanvullende beveiligingssoftware te installeren. Dit is bijvoorbeeld een pakket wat extra bescherming biedt bij het surfen op internet en/of internetbankieren. Zo zijn er ook pakketten die specifiek bescherming bieden tegen kwetsbaarheden (exploits) in de gebruikte browser, geïnstalleerde sofware en dergelijke.

Ondanks dat de huidige versies van Microsoft Windows al zijn voorzien van enige bescherming is het aanbevolen om gebruik te maken van alternatieve antivirus-software. Diverse onafhankelijke testorganen als AV-Test en AV-Comparatives hebben aangetoond dat de ingebouwde virusscanner van Windows middelmatig tot zelfs slecht scoort. Voor een goede beveiliging van de computer is het dus verstandig om Windows Defender te vervangen.

De beste antivirus-software op een rij

Bitdefender Internet Security
Bullguard Internet Security
Avast Internet Security
Emsisoft Internet Security
Panda Internet Security
G Data Internet Security
ESET Internet Security
bitdefender
bullguard
avast
emsisoft
pandasecurity
gdata
Eset
Bitdefender Internet Security bestellen
Bullguard Internet Security bestellen
Avast Internet Security bestellen
Emsisoft Internet Security bestellen
Emsisoft Internet Security bestellen
G Data Internet Security bestellen
ESET Internet Security bestellen
Bitdefender Internet Security
BullGuard Internet Security
Avast Internet Security
Emsisoft Internet Security
Panda Internet Security
G Data Internet Security
ESET Internet Security
Koop bij bol.com
Koop bij bol.com
Koop bij bol.com
Koop bij bol.com

Verschillende soorten antivirus-software?

Door de jaren heen is de naamgeving van antivirus-software nogal verbasterd geraakt. Dit heeft enerzijds te maken met de evolutie van malware en anderzijds de naamgeving die antivirusfabrikanten hanteren. Hierdoor ontstaat vaak enige verwarring, zo zijn er bijvoorbeeld beveiligingspakketten die dezelfde naam dragen maar toch verschillend zijn.

Bijna jaarlijks komen antivirusfabrikanten met nieuwe beveiligingspakketten op de markt. Hierdoor groeit het aanbod van antivirus-software enorm, iedere fabrikant heeft wel drie tot vijf, of meer beveiligingspakketten in het assortiment. Dit begint vaak bij de bekende virusscanner gevolgd door een internet security of een total security pakket. Door het toenemende gebruik van tablets en smartphones hebben fabrikanten daar speciale bundels voor. Met een zogenaamd multi-device pakket kunt u meerdere apparaten met één licentie beveiligen. In de onderstaande tabel ziet u een globaal overzicht van functies die tot een bepaald beveiligingspakket behoren.

In de onderstaande tabel zijn alleen de essentiële onderdelen van antivirus-software opgenomen die direct met beveiliging te maken hebben. Extra functies zoals back-up mogelijkheden, ouderlijk toezicht en dergelijke hebben we niet vermeld. Dit omdat dergelijke functies per fabrikant verschillen en niet direct invloed hebben op de bescherming.

Virusscanner
Internet Security
Total Security
Multi Device
Virus en malware bescherming
Exploit bescherming
Ransomware bescherming
Firewall
Bescherming voor internetbankieren
Ouderlijk toezicht
Wachtwoord beheerder
Spamfilter
Identiteitsbescherming (diefstal beveiliging)
Beveiliging voor PC, MAC, Tablets en Smartphones

Waar moet de beste antivirus-software aan voldoen?

De belangrijkste taak van antivirus-software is pro-actief bescherming bieden tegen alle dreigingen in de categorie malware. Dit zijn niet alleen virussen, maar vooral Trojaanse paarden, wormen, rootkits, ransomware en cryptolockers. Daarnaast is er natuurlijk nog adware, spyware en allerhande ongewenste software zoals browser hijackers en vervelende toolbars. Voor het detecteren van dergelijke malware gebruiken antivirusfabrikanten diverse technologieën en routines om deze dreigingen buiten de deur te houden.

  • Detectie via malware- en virusdefinities. Dit is een database met specifieke kenmerken van malware.
  • Heuristische (heuristieke) detectie. Op deze manier kan malware op basis van gedrag en bepaalde kenmerken detecteert worden.
  • Gedragsbewaking en analyse. Middels deze methode detecteert antivirussoftware malware op verdacht gedrag en kwaadaardige kenmerken.
  • Analyse in de cloud. Hiermee kan nieuwe en onbekende malware snel ontdekt en gecontroleerd worden op basis van de online informatie.
  • Kwetsbaarheidsscanner (Anti-Exploit). Dit is een specifieke beveiliging tegen lekken wat voorkomt dat malware hier misbruik van kan maken.

Hoe wordt de beste antivirus-software getest?

Diverse onafhankelijke testorganen zoals AV-Test, AV-Comparatives en Virus Bulletin testen meerdere malen per jaar tientallen beveiligingspakketten. Hierbij worden alle pakketten onderwerken aan bijvoorbeeld aan een simulatie van dagelijks gebruik. Aan de hand hiervan krijgt ieder pakket een score mee die een indicatie van veiligheid en bescherming geeft. Maar in dergelijke testen worden meerdere criteria gebruikt om de beste antivirus-software een predikaat te kunnen geven.

  • De pro-actieve bescherming die voor de veiligheid en bescherming verantwoordelijk is.
  • De re-actieve bescherming voor het opruimen van malware en kwaadaardigheden die het systeem binnengedrongen zijn.
  • Aanvullende beschermingsfuncties die de pro-actieve bescherming ondersteuning. Bijvoorbeeld bescherming tegen kwetsbaarheden in software.
  • Het gebruikersgemak van de antivirus-software en de mogelijkheden van alle instellingen.
  • De prijs van een licentie en het aantal computers en/of andere apparatuur waarmee u het kan beveiligen.

AV-TestAV-Comparatives
Virus Bulletin

Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google