Sophos Home Antivirus Free voor Windows en Mac OS [Review]

Sophos Home van de Britse antivirusfabrikant is een gratis virusscanner voor thuisgebruik. Hiermee kunt u tien computers die voorzien zijn van Windows of Mac OS van Apple beveiligen. In vergelijking met andere antivirus-software vindt de installatie en configuratie plaats via de Sophos Cloud. Sophos Antivirus Free bestaat daarmee uit een cliënt-applicatie en het online Dashboard voor het beheer en de instellingen.

De cliënt-applicatie van Sophos Home is erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. De anti-virus bescherming bestaat uit real-time beveiliging tegen malware, het blokkeren van schadelijke websites en de bescherming tegen potentieel ongewenste software. Verder is Sophos Home uitgerust met de CrytoGuard beveiliging wat preventief bescherming biedt tegen ransomware en versleuteling van uw persoonlijke bestanden.

Met Safe Online Banking beschermt Sophos Home uw browser bij het internetbankieren en voorkomt dat schadelijke software fraude kan plegen tijdens het online bankieren. Ook is er een bescherming voor uw webcam actief, dit onderdeel waarschuwt wanneer uw webcam ongevraagd wordt geactiveerd. Sophos biedt met deze gratis virusscanner een compleet beveiligingspakket aan die ook vrij is van reclame.

Sophos Home Antivirus

Sophos Home downloaden en installeren

Om gebruik te kunnen maken van de antivirus-software van Sophos zult u eerst een gratis account moeten registeren. Hiermee krijgt u toegang tot de Sophos Cloud waar u vanuit het Dashboard de setupbestanden voor Windows of Mac OS kunt downloaden.

 • Ga hiervoor naar de website van Sophos en maak een account aan.
 • U zult nu een bevestiging per mail ontvangen om het account te activeren.
 • Na activatie kunt u vervolgens op het Dashboard inloggen en Sophos Home downloaden.
 • Klik hiervoor op de knop Add device en doorloop de vervolgstappen.

Sophos Home Dashboard
Na de installatie verschijnt het systeem in de lijst met computers waarop Sophos Home is geïnstalleerd. Hier ziet u ook meteen als er een probleem is met één van de computers in uw thuisnetwerk. Online heeft u dus het volledige beheer over Sophos Antivirus en kunt u het beveiligingspakket geheel naar wens instellen.

Het Dashboard

Wanneer u inlogt bij home.sophos.com/ ziet u een vijftal blokken, dit zijn de beschermingslagen die uw computer real-time bescherming bieden.

 • Antivirus Protection – Beschermt tegen virussen, Trojaanse paarden en andere malware.
 • Web Filtering – Blokkeert schadelijke websites en kan ingezet worden als ouderlijk toezicht.
 • CryptoGuard – Beschermt tegen ransomware en versleuteling van persoonlijke bestanden.
 • Webcam Protection – Waarschuwt wanneer uw webcam ongevraagd wordt ingeschakeld.
 • Safe Online Banking – Beschermt u browser tegen aanvallen en fraude met internetbankieren.

Middels de knop “configure” kunt u per onderdeel de instellingen aanpassen. Zo kunt u via de Web Filtering op basis van categorie bepaalde websites laten blokkeren of een waarschuwing voor laten geven. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld een computer van uw kind beveiligen en voorkomen dat het met bepaalde websites in aanraking komt.

Maar deze functie zorgt er ook voor dat schadelijke websites automatisch worden geblokkeerd. Denk voornamelijk aan websites die er bekend om staan dat deze schadelijke software verspreiden of een bepaald risico vormen zoals phishing en andere frauduleuze websites.

Via het Dashboard kunt u voor alle computers die voorzien zijn van Sophos Home alle instellingen apart configureren en op afstand laten scannen. Ook is het mogelijk om alerts via de e-mail te ontvangen. Indien er een probleem wordt geconstateerd dan krijg u hiervan per e-mail bericht.

Sophos Home Beveiligingsfuncties

Testresultaten en reviews

Van Sophos Home zijn geen testresultaten van onafhankelijke testlaboratoria beschikbaar en dat blijkt een bewuste keuze te zijn. De focus van de Briste antivirusfabrikant ligt namelijk bij de zakelijke markt. Maar doordat de gratis antivirus-software van Sophos is gebaseerd op het commerciële Sophos Cloud Endpoint Protection kunnen we eigenlijk wel vaststellen dat dit een betrouwbare gratis virusscanner is.

Met een detectieratio van 99 tot 100 procent is de beveiliging van Sophos Home uitstekend. De bescherming tegen zero-day-aanvallen krijgt bij AV-Test een score van 100 procent. Deze score is echter niet afkomstig via een test met de gratis virusscanner van Sophos.

Maar doordat zowel de betaalde pakketten als de gratis versie dezelfde beschermingstechnologieën gebruiken kan deze score van AV-Test wel als leidraad voor de beoordeling van Sophos Home gezien worden.

Sophos Home Testresultaten

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat het Briste beveiligingsbedrijf met Sophos Home Antivirus Free inspeelt op de consument. In vergelijking met andere gratis virusscanner maakt dit pakket geen reclame voor bepaalde antivirus-software in de markt van consumentenbeveiliging.

Er is namelijk maar één consumentenversie van Sophos en die is helemaal gratis. En dan ook nog eens zonder reclame, de soms opdringerige meldingen om te upgraden naar een betaalde versie is toch vaak een irritatie bij gebruikers van gratis virusscanners.

Ons eindoordeel is dan ook dat Sophos Home een uitstekend beveiligingspakket is wat zowel op computers met Windows als Mac OS is te gebruiken. Ook het online Dashboard via de Sophos Cloud maakt het beheer van deze beveiligingssoftware op meerdere systemen erg gebruiksvriendelijk.

Sophos Home Antivirus specificaties en informatie

Om gebruik te maken van Sophos Home Antivirus moet de computer aan onderstaande systeemeisen voldoen.

 • Windows 10, 8.1, 8, 7 of Vista (Service Pack 2 of nieuwer).
 • Mac OS X-versies 10.11 (El Capitan), 10.10 (Yosemite), 10.9 (Mavericks) of 10.8 (Mountain Lion).
 • Minimaal 1 GB vrije harde schijf ruimte en 1 GB werkgeheugen.

Ondersteunde browsers voor het Sophos Home Dashboard.

 • Microsoft Internet Explorer 10 of nieuwer.
 • Microsoft Edge.
 • Google Chrome.
 • Mozilla Firefox.
 • Apple Safari.

Note: U moet alle bestaande anti-virus software eerst verwijderen voordat u de gratis virusscanner van Sophos installeert. Sophos Home kan niet geïnstalleerd worden voordat andere antivirus software volledig is verwijderd. Meerdere actieve virusscanners zorgen namelijk voor conflicten.

Note: Microsoft Windows Defender wordt automatisch uitgeschakeld wanneer u Sophos Home installeert. Beveiligingssoftware van Surfright zoals de HitmanPro producten, hoeven niet verwijderd te worden en zullen niet conflicteren met Sophos Home Antivirus Free.

Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google