SecureAPlus Freemium – Multi-Engine Antivirus [Review]

SecureAPlus Freemium is een beveiligingsprogramma dat u naast een traditionele virusscanner en andere antivirus-software kunt installeren. Deze beveiligingssoftware is (gratis) volgens het freemium model te gebruiken. Dit betekent dat u het voor een bepaalde tijd, in dit geval één jaar gratis kan gebruiken. Daarna is er een licentie nodig om gebruik te kunnen blijven maken van dit programma. Al is het wel mogelijk om via het Viral Security Program promotiepunten te verdienen waarmee u de gratis licentie kunt verlengen.

De bescherming en het scannen met SecureAPlus vindt geheel via de cloud plaats. Al is er wel een offline optie beschikbaar zodat het ook werkt als er geen internetverbinding beschikbaar is. Verder maakt het gebruik van meerdere engines van betrouwbare en bekende virusscanners. Bij het schrijven van deze review is het uitgerust met 12 engines. – (Ahnlab, AVG, Avira, Bitdefender, Clamwin, Emsisoft, ESET, McAfee, Microsoft, QuickHeal, Sophos en TotalDefense). – Die onafhankelijk van elkaar in- en uitgeschakeld kunnen worden.

De beschermingsfunctie “Application Whitelisting” fungeert als een toepassingscontrole. Hiermee worden onbekende en niet vertrouwde programma’s standaard geblokkeerd. De betrouwbaarheid van toepassingen wordt geverifieerd op basis van de digitale handtekening. Verder houdt het al het inkomende verkeer in de gaten en kunt u een witte lijst samenstellen met programma’s die wel- en niet uitgevoerd mogen worden.

SecureAPlus Freemium

SecureAPlus downloaden en installeren


SecureAPlus – Online installatiebestand

SecureAPlus – Offline installatiebestand


Aan het begin van de installatie kunt u aangeven of u de module Offline Antivirus wilt installeren. Vink deze optie bij voorkeur aan, waarna vervolgens alle benodigde onderdelen gedownload zullen worden. Accepteer hierna de licentieovereenkomst, ietwat vreemd moet u hier op “afsluiten” klikken om door te gaan met de installatie. Als de installatie gereed zal er meteen een volledige scan van uw computer uitgevoerd worden.

De bescherming staat standaard op de “Interactive” modus. Bij elk programma dat niet in de lijst met vertrouwde toepassingen aanwezig is krijgt u een melding of u deze wel- of niet uitgevoerd mag worden.
Om het aantal meldingen te beperken is het mogelijk om de “Lockdown” modus in te schakelen. Een kanttekening is wel dat alle onbekende en niet vertrouwde programma’s automatisch geblokkeerd worden.

Dan is er ook nog de “Trust All” modus. Hiermee kunt u de real-time bescherming voor een bepaalde tijd. Dit kan ingesteld worden voor 30 minuten of tot de volgende herstart van de computer. Deze optie kunt u gebruiken wanneer er ten onrechte een programma geblokkeerd blijft worden wat gewoon betrouwbaar is.
Denk hierbij aan software wat niet voorzien is van een digitale handtekening maar wel legitiem en veilig is.

SecureAPlus Bescherming

Instellingen en configuratie

Via “Apps Settings” kunt u het één en ander instellen. Jammer genoeg is het niet mogelijk het automatisch uploaden van samples uit te schakelen. Hierdoor zullen onbekende bestanden direct geüpload worden naar de cloud-servers van SecureAPlus. Voor de online privacy van de gebruikers is dit wel een minpuntje.
Wel kan je het dagelijks uploadlimiet (standaard 1GB) aanpassen om het uploaden van samples te beperken.

Bij het gedeelte “Customize Active AV Engines” kunt u de gebruikte engines in- en uit schakelen. Tijdens het schrijven van deze review en het testen van SecureAPlus hebben we gemerkt dat Ahnlab en QuickHeal voor nogal wat valse meldingen (False Positives) zorgen. Deze  kunt u dan ook het beste uitschakelen. Schakel bij voorkeur ook de engine van een pakket uit als u daarvan de volledige antivirus-software in gebruik heeft.

Onder “Scan Settings” kan de manier waarop het programma bescherming moet bieden ingesteld worden. Zodra de optie Universal AV is uitgeschakeld zal ook het real-time scannen niet meer actief zijn. Het real-time scannen is wel apart uit te schakelen, maar dan is er geen bescherming meer tegen nieuwe en mogelijk onbetrouwbare toepassingen.

Verder kunnen er explusions en inclusions ingesteld worden om bepaalde zaken wel- en niet uit te sluiten van bescherming. Ook is het mogelijk om automatisch USB opslagapparaten die worden aangesloten te laten scannen. Standaard krijgt u daarvan eerst melding, maar deze optie kan ook uitgeschakeld worden.

SecureAPlus Instellingen

Conclusie

SecureAPlus Freemium is een leuk beveiligingspakket en prima geschikt als second opinion malwarescanner. Zeker bij het gebruik van Windows Defender of Microsoft Security Essentials die matig scoren is dit een geschikte aanvulling als extra bescherming tegen malware. In het begin is het wel spelen met de instellingen om SecureAPlus zo in te stellen dat valse meldingen (False Positives) tot het minimum beperkt worden.

Uitgebreide testresultaten van dit beveiligingspakket zijn er nauwelijks. Alleen het Poolse AV Lab heeft dit pakket vooralsnog getest. De resultaten zijn bij deze link (Google Translate) te raadplegen. Doordat het gebruik maakt van meerdere engines en de malwaredefinities van antivirusfabrikanten is dit pakket ook handig om geïnfecteerde computers op te schonen. Als is het wel zaak om goed te letten op false positives.

Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google