Ransomware versleutelt overheidsbestanden Tweede Kamer

Ransomware versleutelt overheidsbestanden Tweede Kamer” – Vandaag is de Tweede Kamer getroffen door ransomware. Inmiddels zou de ICT-afdeling passende maatregelen hebben getroffen. Echter laat de woordvoerder uit veiligheidsoverwegingen niet weten welke maatregelen. Ook is er niet bekend gemaakt om welke ransomware het zou gaan. Ook zijn er geen details bekend over de mogelijk schade en welke bestanden en systemen er getroffen zijn. Middels een back-up is al wel het één en ander hersteld.

Tweakers meldt verder dat cyberveiligheid geen kwestie van is high-tech maar van basics op orde hebben. De ransomware slaagde erin om bestanden te versleutelen. Als maatregel blokkeerde de ict-dienst daarop de mail en gaf het advies bijlagen niet te openen. De kans is aanwezig dat Kamerleden en andere medewerkers enkele bestanden zijn kwijtgeraakt waarvan nog geen recente back-up beschikbaar was.

Ransomware Tweede Kamer

Ransomware versleutelt overheidsbestanden Tweede Kamer

De aanval begon volgens informatie die Tweakers heeft ontvangen om maandagmiddag om ongeveer vier uur. De ransomware slaagde erin om bestanden te versleutelen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven maakte vandaag via Twitter bekend dat ICT-systemen door ransomware zijn getroffen. Hij hoopt dat er nu meer bewustzijn komt voor cyberveiligheid. Vanochtend was de verstoring voor het grootste deel verholpen.
Kees Verhoeven D66

Wel is bekend dat de ransomware via de email is verspreid onder Kamerleden en medewerkers. Ook schijnen enkele andere bedrijven en overheidsinstellingen getroffen te zijn. De schadelijke software werd automatisch geïnstalleerd op het moment dat de ontvanger een bijlage in een e-mailbericht opende.
Nederlandse overheidsinstanties zijn in het verleden trouwens vaker door ransomware getroffen.

Bronnen: Tweakers.net / Security.nl

Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google