Panda Internet Security 2013 review

Het Spaanse beveiligingsbedrijf Panda heeft in de consumentenlijn vier producten beschikbaar waaronder de gratis virusscanner “Panda Cloud Antivirus – Free” en drie betaalde beveiligingspakketten; Panda AntiVirus Pro, Panda Internet Security en Panda Global Protection. In deze review nemen we Panda Internet Security 2013 onder de loep.

Installatie
Wanneer we de installatie van “Panda Internet Security 2013” starten worden de benodigde componenten op de systeemschijf uitgepakt waarna u direct de mogelijkheid krijgt om de gewenste taal voor “Panda Internet Security 2013” in te stellen. In de review kiezen we uiteraard voor Nederlands, vervolgens worden de benodigde bestanden voor de installatie verzameld en krijgt u het beginscherm van de installatieprocedure te zien.
Klik hier op “volgende” om de installatie van “Panda Internet Security 2013” voort te zetten, vervolgens krijgt u het licentiescherm te zien waar u akkoord dient te gaan met de gebruikersvoorwaarden.

In het bovenstaande scherm kunt u drie installatie-methoden kiezen waarbij de “Normale installatie” standaard staat geselecteerd en wordt aanbevolen om te gebruiken. Wanneer u “Panda Internet Security 2013” op een andere locatie wilt installeren of bepaalde onderdelen niet wilt installeren kunt u gebruik maken van de “Aangepaste installatie“.

Tevens kunt u hier kiezen voor een “Minimale installatie” deze installatie-methode is eigenlijk voor wat oudere systemen, niet alle beschermingsmodulen zullen hierbij dan ook worden geinstalleerd en alleen de essentiële onderdelen voor de basisbescherming van uw computer. In deze review kiezen we voor de “Normale installatie“.

Alle bestanden behorende tot “Panda Internet Security 2013” zullen vervolgens weggeschreven worden, wanneer deze procedure gereed is krijgt u het volgende scherm te zien.

In het bovenstaande scherm staan standaard de opties “Verzenden van informatie naar Panda toestaan” en “Automatisch items verzenden zodra deze in quarantaine komen” aangevinkt. Bij de eerste optie worden anoniem gegevens omtrent gedetecteerde items naar de servers van Panda verzonden, op deze manier wordt de cloud-database voorzien van informatie om de bedreigingen te kunnen detecteren. De tweede optie staat toe dat verdachte bestanden verzonden worden naar de servers van Panda voor verdere analyse. Wanneer een bepaald bestand als verdacht wordt bestempeld door de heuristische bescherming kan er niet direct worden bepaald of het bestand wel of niet schadelijk is, vandaar dat deze optie aanwezig is om dit soort bestanden te kunnen analyseren op de servers van Panda.

Panda Internet Security 2013 bescherming
Panda Internet Security 2013 wordt elke dag automatisch bijgewerkt. Dankzij deze updates kan het programma alle bekende virussen en internetbedreigingen herkennen en uw computer hiertegen beschermen.

De cloud-technologie van Panda Security biedt een nieuw beschermingsmodel op basis van een gebruikerscommunity waaraan iedereen bijdraagt. Uw computer is altijd up-to-date en beschermd. Daarnaast wordt de detectie niet beperkt door uw pc omdat de gigantische virusdatabase van Panda op het internet staat (cloud).

Wanneer we het hoofdscherm van “Panda Internet Security 2013” openen zien we direct een overzichtelijke GUI (Gfrafische User Interface) met zogenaamde tegels / iconen.

Scan
Onder de knop “Scan” zijn er vier mogelijkheden aanwezig, Snelle Scan waarbij alleen de lopende processen het geheugen en essentiële bestanden worden gecontroleerd, Volledige Scan waarbij het gehele systeem wordt gescand, Aangepaste Scan waarbij u zelf kunt aangeven wat er door “Panda Internet Security 2013” gecontroleerd dient te worden, en laatste is er de optie om kwetsbaarheden te detecteren aanwezig.

Rapporten
Bij “rapporten” vindt u de zogenaamde logboeken terug van “Panda Internet Security 2013” waar alle informatie met betrekking tot het programma worden opgeslagen zoals; Gebeurtenissen wanneer er scans zijn uitgevoerd, updates hebben plaatsgevonden en er items zijn gedetecteerd.
Verder worden hier de websites bijgehouden die door de “oudercontrole” zijn geblokkeerd, statistieken van de gevonden bedreigingen en de firewall activiteit.
En als laatste kunt u hier een compleet overzicht opvragen middels de functie “detailrapport” waarmee je van een bepaalde tijd de statistieken van “Panda Internet Security 2013” kunt weergeven.

Quarantaine
De optie quarantaine bevat reservekopieën van alle bestanden die werden gewijzigd tijdens de deinfectie of die geheel van uw computer werden verwidjerd.
Doordat deze bestanden op een veilige manier zijn opgeslagen vormen deze geen gevaar voor uw computer, het is dan ook niet noodzakelijk om na een detectie van malware de items ook nog eens uit de quarantaine map te verwijderen.
Mocht het namelijk later blijken dat het om een false positive bleek te gaan kunt u dit niet meer herstellen als u de betreffende bestanden definitief heeft laten verwijderen.

Verbeter uw bescherming
Vanuit dit scherm kunt u “Panda Internet Security 2013” onder andere upgraden naar b.v. Panda Global Protection en eveneens ziet u hier een overzicht van de beschermingsfuncties van alle consumentenproducten van Panda.

Antivirus
Onder de knop “Antivirus” ziet u een zevental opties zoals u op de onderstaande afbeelding kunt zien.

In het linkermenu ziet u de zeven opties, onder “Bekende virussen” ziet u onder andere de vier beschermingsopties zoals de bescherming van uw computer, uw e-mail expresberichten en bescherming voor uw browser.
Eveneens kunt u hier bepaalde items uitsluiten van bescherming, dit is handig wanneer u bijvoorbeeld ook nog andere beveiligingssoftware gebruikt want deze hoeven elkaar immers niet te controleren.


De optie “onbekende virussen” is de eigenlijke TruPrevent / gedragsbewaking van “Panda Internet Security 2013” en eigenlijk de meest belangrijke beschermingsfunctie aangezien deze bescherming zal bieden tegen niet geïdentificeerde malware en andere bedreigingen zoals gevaarlijke e-mail bijlagen.
Deze functie bestaat uit een zogenaamde heuristische scan, die op basis van een set richtlijnen en vooraf bepaalde regels kwaadaardige software zoals malware kan detecteren voordat hiervoor virusdefinities beschikbaar zijn.


De firewall biedt biedt real-time bescherming voor de inkomende en uitgaande verbindingen op uw computer, vanuit dit scherm kunt u dan ook de firewall van “Panda Internet Security 2013” geheel configureren zoals het toegang verlenen van bepaalde programma’s en of het blokkeren van bepaalde programma’s en verbindingen.


De “Identiteitsbescherming” is een speciale beschermingslaag om fraude met uw persoonlijke gegevens te voorkomen, vanuit dit scherm kunt u dan ook aangeven voor welke items “Panda Internet Security 2013” extra bescherming moet bieden. Denk hierbij aan wachtwoorden, gebruikersnamen, Adressen, Bank en of Creditcardgegevens.
Hiernaast is de optie voor de bescherming tegen “phishing” standaard aangevinkt, en is deze ingesteld op “hoge gevoeligheid” wat betekent dat er een optimale bescherming is. U kunt hier zelf ook frauduleuze website toevoegen die dan vervolgens preventief geblokkeerd zullen worden.

Kwetsbaarheden
Onder de knop “Kwetsbaarheden” is het alleen mogelijk om deze optie in en uit te schakelen, bij deze optie zijn er geen aanvullende configuratiemogelijkheden beschikbaar.  Middels deze functie kunt u uw computer controleren op aanwezigheid van kwetsbaarheden, denk hierbij aan verouderde versie van Java, Adobe FlashPlayer en andere software die kwetsbaarheden kunnen een veelvuldig misbruikt worden.


Onder de knop “Anti-Spam” vindt u zoals de naam al aangeeft de spamfilter van “Panda Internet Security 2013” terug, in dit venster kunt u de “spam-filter” dan ook configureren zoals het toevoegen van veilige afzenders, domeinen en eventueel e-mail adressen en domein verwijderen uit de lijst.

Oudercontrole
Per gebruiker kunt u nu de optie Oudercontrole inschakelen en naar wens configureren, zoals een limiet op het computergebruik en het blokkeren van programma’s.
Hiernaast kunt u het internetgebruik limiteren, en het surfgedrag filteren waarmee u bijvoorbeeld geweld en pornografie kunt blokkeren.


Back-ups
Onderin het scherm van “Panda Internet Security 2013” is er tevens een back-up optie aanwezig, deze zie je steeds vaker in de Internet Security Pakketten verwerkt. Middels de back-up optie van “Panda Internet Security 2013” kunt u zowel lokale als online back-ups maken.

Panda Safe Browser
Naast het netwerkpictogram is de optie “Panda Safe Browser” aanwezig, dit onderdeel wordt niet standaard geinstalleerd en wanneer u op deze knop klikt zal u doorgestuurd worden naar de website van Panda waar u het “Panda Safe Browser” installatiebestand kunt downloaden.
Panda Safe Browser installeert VirtualBox op  uw computer, en download een Linux_ISO naar uw computer. Middels de ISO en VirtualBox wordt “Panda Safe Browser” gestart waarin u zonder enig risico onvertrouwde website’s kunt openen zonder dat uw eigen systeem direct in gevaar is voor online dreigingen.

Panda USB Vaccine
Deze optie beschermt uw pc en USB-sticks tegen infecties en controleert deze op eventueel aanwezige infecties, ook dit onderdeel dient optioneel geinstalleerd te worden.

Virtueel toetsenbord
Verder beschikt “Panda Internet Security 2013” over een virtueel toetsenbord waarmee u kunt  voorkomen dat gegevens zoals inlognamen en wachtwoorden door middel van keyloggers onderschept kunnen worden, let wel dat dit geen garantie biedt bij screenloggers die schermafbeeldingen kunnen maken van uw handelingen.

Conclusie
Al met al is “Panda Internet Security 2013” een vrij compleet en eenvoudig te gebruiken beveiligingsprogramma met een overzichtelijke interface, in de laatste MRG Effitas Flash Test scoort “Panda Internet Security 2013” dan ook redelijk goed en staat deze boven AVG, McAfee en Microsoft Security Essentials.

Heeft u vragen of problemen omtrent “Panda Internet Security 2013” dan kunt u terecht op het forum van PC Web Plus in de sectie Beveiliging & Privacy.

Zoekopdrachten:

  • panda internet security 2013 review
  • internet security 2013 test
  • panda internet security
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google