Kaspersky Internet Security 2013 review

Kaspersky Internet Security is een compleet beveiligingspakket waarbij het Russische beveiligingsbedrijf zich voornamelijk richt op gebruiksvriendelijkheid, ten opzichte van de voorgaande versies is er dan ook niet veel veranderd aan de GUI (Grafische User Interface) van het programma. In deze review nemen we de 2013 versie van Kaspersky Internet Security 2013 onder de loep.

Installatie
Zodra we de installatie starten zien we in het beginscherm gelijk de optie om deel te nemen aan het Kaspersky Security Network (KSN). Deze optie staat standaard ingeschakeld en wordt ook aanbevolen om te gebruiken gezien dit invloed heeft op de algehele bescherming die Kaspersky Internet Security biedt.
Het Kaspersky Security Network (KSN) is het cloud-netwerk van Kaspersky waar een groot gedeelte van de malwaredatabase in aanwezig is en waar onbekende bestanden naar geüpload worden voor analyse om te kunnen bepalen of het bestand al dan niet kwaadaardig is.
Nadat u op installeren heeft geklikt waarna u automatisch akkoord bent gegaan met de licentievoorwaarden c.q. gebruikersovereenkomst begint de werkelijke installatie waarbij het programma eerst controleert op incompatibele software, hieronder wordt dan software verstaan die op enigerwijze Kaspersky Internet Security in de weg zouden kunnen zitten. Als er conflicterende software wordt gedetecteerd zal Kaspersky Internet Security dit weergeven en u adviseren deze te verwijderen voor u de installatie van Kaspersky Internet Security voortzet.

Als de installatie gereed is krijgt u het bovenstaande scherm te zien waarna u Kaspersky Internet Security direct kunt starten, zoals bij vele andere beveiligingspakketten is het dus niet noodzakelijk om eerst een herstart van het systeem uit te voeren alvorens u gebruik kunt maken van Kaspersky Internet Security.

Nadat Kaspersky Internet Security de benodigde gegevens over het systeem heeft verzameld krijgt u het volgende scherm te zien, waar u uw licentie code kunt opgeven of de proefversie van Kaspersky Internet Security kunt activeren.
Hierna komen we direct in het beginscherm van Kaspersky Internet Security uit waar we de status van de computer in één oogopslag kunnen zien. Onderin het scherm van Kaspersky Internet Security zie je een groene balk met de verschillende beveiligingsopties.
Standaard is deze balk groen gekleurd en geeft aan dat er geen problemen zijn en de computer beschermd is, is deze balk geel of rood geeft dit aan de de computer gevaar loopt of er problemen zijn en in dit geval is het aan te raden om direct de aanbevolen instructies op te volgen.

Cloudbescherming
Bovenin het scherm van Kaspersky Internet Security zien we de vermelding cloudbescherming dit is een onderdeel van het Kaspersky Security Network (KSN) wat een essentieel onderdeel is van de totale beveiliging die Kaspersky Internet Security biedt.
Zodra we het scherm cloudbescherming openen zien we een overzicht van de informatie die aanwezig is in het Kaspersky Security Network (KSN), al deze gegevens worden onder meer verzamel door de gebruikers van Kaspersky Internet Security. Door middel van deze techniek kunnen nieuwe bedreigingen snel gedetecteerd worden en er bescherming voor worden gegeven, op basis van reputatie wordt bepaald of een bestand wel of niet schadelijk is en of een website wel of niet betrouwbaar is en of kwaadaardige elementen bevat.

In het onderstaande scherm ziet u het overzicht van de Kaspersky Internet Security cloudbescherming waarin de hoeveelheid opgeslagen informatie staat getoond met de reputatie veilige gegevens, gevaarlijke gegevens en gegevens die nog in behandeling zijn.
Rapporten en logbestanden.
Bij de optie rapporten ziet u als eerste een scherm met een overzicht van de kwaadaardige objecten zoals virussen en trojaanse paarden, programma´s waar adware en ander kwetsbare of risicovolle bestanden onder vallen en als laatste Internet waar netwerkaanvallen, kwaadaardige URL´s en dergelijke worden bijgehouden.

Deze informatie kunt u per dag, per week, per maand, per jaar en over de geheel periode waarin u Kaspersky Internet Security in gebruik heeft laten tonen.
Onderin dit scherm is de knop gedetailleerd rapport aanwezig waarmee u de opgeslagen informatie kunt exporteren naar een log bestand, hier kunt u onder andere een rapport genereren van de gedetecteerde bedreigingen en het algehele beschermingscentrum van Kaspersky Internet Security.

Hiernaast is het ook mogelijk om een gedetailleerd rapport te genereren van de berschermings onderdelen van Kaspersky Internet Security.

 • Anti-Virus voor bestanden
 • Mail Anti-Virus
 • Web Anti-Virus
 • IM Anti-Virus
 • Programmacontrole
 • Systeembewaking
 • Firewall
 • Netwerkaanvalblokker
 • Anti-Spam
 • Anti-Banner

Instellingen.
Onder
de knop instellingen vinden we alle configuratie mogelijkheden van Kaspersky Internet Security, standaard staan beschermingsinstellingen op standaard ingesteld, bij normaal gebruik hoeft u hier in de basis niets aan te veranderen gezien deze instellingen over het algemeen prima voor elke gebruiker geschikt zijn.
Bij elk beschermingsonderdeel kunt u apart het beschermingsniveau aanpassen, waarbij u tevens kunt aangeven welke actie Kaspersky Internet Security dient te ondernemen bij een bedreiging.

 • Anti-Virus voor bestanden (Deze functie scant alle geopende, opgeslagen en actieve bestanden om een maximale bescherming op elk ogenblik te verzekeren.
 • Mail Anti-Virus (Deze functie scant alle inkomende en uitgaande berichten op gevaarlijke objecten. De protocollen POP3, SMTP, IMAP, MAPI, en NNTP worden ondersteund).
 • Web Anti-Virus (Deze functie beschermt al het inkomende webverkeer en voorkomt dat gevaarlijke scripts op de computer kunnen worden uitgevoerd.
 • IM Anti-Virus (Deze functie beschermt al het verkeer bij het gebruik van instant messengers zoals ICQ, MSN, Yahoo!, Jabbe, Google Talk, Mail.ru agent en IRC).
 • Programmacontrole (Deze functie classificeert alle programma’s en bestanden en beperkt hun gedrag op basis van reputatie en groep).
 • Systeembewaking (Deze functie bewaakt de activiteiten van programma’s en biedt de mogelijkheid om wijzigingen van kwaadaardige acties ongedaan te maken).
 • Firewall (Deze functie filtert alle netwerkactiviteit volgens de door u opgegeven regels).
 • Netwerkaanvalblokker (Deze functie detecteert en beschermt uw computer tegen netwerkactiviteit en aanvallen die gevaarlijk kunnen zijn).
 • Anti-Spam (Deze functie filtert ongewenste e-mail (spam) volgens de regels van uw e-mailprogramma)
 • Anti-Banner (Deze functie blokkeert reclame en banners in uw webbrowser en in sommige programma’s).
 • Veilig Bankieren (Deze functie controleert de toegang tot websites van banken en betaalsystemen en voert de opgegeven actie uit zoals het starten van de beschermde browser).
 • Veilige gegevensinvoer (met het virtuele toetsenbord en de veilige invoer van uw normale toetsenbord beschermt u vertrouwelijke gegevens tegen keyloggers).

Snelle instellingen
In het beginscherm van Kaspersky Internet Security in onderin het scherm de groen balk opgenomen met de meest belangrijke opties van Kaspersky Internet Security, deze balk kunt u vergroten door op het pijltje te klikken.
In dit scherm ziet een negental opties, we zullen deze apart even verder toelichten met de geboden mogelijkheden.

Scan
Onder de knop scan vinden we drie mogelijkheden om de computer te scannen, met de volledige scan zoals de naam al aangeeft wordt de gehele computer gecontroleerd op aanwezigheid van schadelijke software. Met de kritieke gebiedenscan worden alleen bekende locaties die door malware gebruikt worden gecontroleerd. Met de Kwetsbaarheidsscan wordt uw systeem en programma’s gecontroleerd op kwetsbaarheden die mogelijk kwaadaardige aanvallen kunnen toestaan.

Update
Standaard controleert Kaspersky Internet Security periodiek of er updates beschikbaar zijn en zullen deze automatisch worden gedownload en geinstalleerd.
Hier kunt u ook handmatig zoeken naar updates en installeren mits deze beschikbaar zijn en nog niet door Kaspersky Internet Security automatisch zijn gedownload en geinstalleerd.
Verder kunt u hier de update instellingen aanpassen, standaard staan deze op automatisch en wij adviseren u dit gewoon zo te laten staan en dit niet te veranderen.

Veilig bankieren
Met de optie veilig bankieren kunt u websites van banken, webwinkels en betaalsystemen in een beschermde browser laten openen. In dit scherm kunt u dan ook handmatig de websites opgeven die u extra beveiligd wilt bezoeken.

Ouderlijk toezicht
Om gebruik te kunnen maken van de optie ouderlijk toezicht is het noodzakelijk om Kaspersky Internet Security te voorzien van een wachtwoord, aan de hand van de wachtwoord kunt u aangeven op welke van de volgende vier items het wachtwoord van toepassing moet zijn.

 • Beheer van ouderlijk toezicht
 • Configuratie van programma-instellingen
 • Afsluiten van programma
 • Verwijderen van programma


Per gebruiker kunt u nu de optie ouderlijk toezicht inschakelen en naar wens configureren, zoals een limiet op het computergebruik en het blokkeren van programma’s.
Hiernaast kunt u het internetgebruik limiteren, en het surfgedrag afstellen waarmee u bijvoorbeeld geweld en pornografie kunt blokkeren.
Verder kunt u het gebruik van instant messaging en sociale netwerken beheren.

Programmaactiviteit
Onder de optie programmaactiviteit ziet u een overzicht van alle aanwezige en actieve processen op het systeem, al deze processen worden voorzien van een reputatie zoals vertrouwd, beperkt en niet vertrouwd.
Op deze manier kunt u eenvoudig zien of er malafide en of onbekende processen op het systeem actief zijn.
Verder kunt u hier zelf ook de processen beheren en hiervoor programmaregels aanmaken zodat u zelf kunt aangeven waartoe deze processen gemachtigd zijn om bijvoorbeeld aanpassingen te doen aan uw systeem.
Let op! deze functie is behoorlijk geavanceerd, als u niet bekend bent met de mogelijkheden adviseren wij u dan ook om hier geen wijzigingen in aan te brengen.

Netwerkmonitor
Met behulp van de netwerkmonitor kunt u de netwerkactiviteit van uw computer in de gaten houden, naast het inkomende en uitgaande netwerkverkeer ziet u hier teven een overzicht van de open poorten op de computer, een overzicht van het netwerkverkeer en de programma’s die momenteel toegang hebben tot het internet.

Virtueel toetsenbord
Met het virtuele toetsenbord kunt u voorkomen dat gegevens zoals inlognamen en wachtwoorden door middel van keyloggers onderschept kunnen worden, let wel dat dit geen garantie biedt bij screenloggers die schermafbeeldingen kunnen maken van uw handelingen.

Quarantaine
De optie quarantaine bevat reservekopieën van alle bestanden die werden gewijzigd tijdens de deinfectie of die geheel van uw computer werden verwidjerd.
Doordat deze bestanden op een veilige manier zijn opgeslagen vormen deze geen gevaar voor uw computer, het is dan ook niet noodzakelijk om na een detectie van malware de items ook nog eens uit de quarantaine map te verwijderen.
Mocht het namelijk later blijken dat het om een false positive bleek te gaan kunt u dit niet meer herstellen als u de betreffende bestanden definitief heeft laten verwijderen.

Tools
Onder de optie tools treft u een viertal opties aan, zo kunt u hier een Kaspersky Rescue Disk aanmaken op een CD/DVD of USB-stick waarmee u het systeem in geval van problemen mee kunt proberen te herstellen.
Deze Rescue Disk is onder andere uitgerust met een scanner om het systeem op malware te controleren, een bestandsbeheer systeem en een registereditor.

Hiernaast kunt u de Microsoft Windows Probleemoplossing starten waarmee beschadigde en ongewone instellingen veroorzaakt door malware hersteld kunnen worden.

Met de optie Privacybescherming wist u alle geschiedenis, recente opdrachten, geopende bestanden, cookies, chaches, log bestanden en andere gegevens om uw privacy te waarborgen.

Browserconfiguratie met deze optie worden de instellingen van Microsoft Internet Explorer gecontroleerd, andere browsers worden op dit moment nog niet ondersteunt.

Conclusie
Al met al is Kaspersky Internet Security 2013 een vrij compleet en eenvoudig te gebruiken beveiligingsprogramma met een overzichtelijke interface, in de laatste MRG Effitas Flash Test scoort Kaspersky Internet Security dan ook erg goed.

Heeft u vragen of problemen omtrent Kaspersky Internet Security dan kunt u terecht op het forum van PC Web Plus in de sectie Beveiliging & Privacy.

Zoekopdrachten:

 • kaspersky internet security 2013
 • kaspersky internet security 2013 review
 • kaspersky review
 • review kaspersky internet security 2013
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google