Kaspersky Free Antivirus – Review en Testresultaten

Het Russische antivirusbedrijf Kaspersky ontwikkelt al jaren antivirus-software. Naast de betaalde pakketten heeft het beveiligingsbedrijf nu ook een gratis virusscanner uitgebracht. Kaspersky Free Antivirus is via deze link gratis te downloaden en vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar. Later dit jaar, medio oktober zal de Nederlandse versie van Kaspersky Free Antivirus verschijnen.

Kaspersky geeft verder aan dat het geen concurrent of reclamemiddel is voor de betaalde versies. Het doel is het tegemoetkomen aan gebruikers die geen betaalde oplossingen kunnen aanschaffen. Of niet wensen te betalen voor beveiligingssoftware en daardoor soms enkel Windows Defender gebruiken. Die toch in veel testen vaak tekort schiet en maar een matige bescherming biedt tegen de hedendaagse malware.

Eerder dit jaar diende Kaspersky Lab een officiële Europese klacht in tegen Microsoft omtrent een oneerlijk concurrentievoordeel. Later is deze klacht weer ingetrokken. De lancering van Kaspersky Free is misschien dan ook wel een statement richting Microsoft om wel met Windows Defender te gaan concurreren. Maar voor u als eindgebruiker is zo’n onderlinge strijd natuurlijk minder van belang.

In deze review nemen we de nieuwe telg in de categorie gratis virusscanners onder de loep en vergelijken we het met het betaalde internet security pakket. Onze eerste indruk is sowieso al positief, want een gratis virusscanner van een fabrikant met een betrouwbare reputatie kan de plank toch niet misslaan.Kaspersky Free Antivirus

Ondanks de uitgeschakelde functies die alleen in de uitgebreide security pakketten gebruikt kunnen worden is dit beveiligingspakket vrij van reclame en pop-ups met aanbiedingen.

Kaspersky Free Antivirus downloaden en installeren

Download: Kaspersky free-antivirus
Taal: Engels (de Nederlandse versie verschijnt in oktober 2017)

De installatie wordt uitgevoerd via een online-installer, die als eerst de benodigde componenten en updates zal downloaden. Als dit proces gereed is kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van het Kaspersky Security Network (KSN). Gebruikers die hieraan deelnemen versturen anoniem informatie over nieuwe dreigingen en statistieken over de bescherming, waardoor Kaspersky snel op nieuwe dreigingen kan anticiperen.

Nadat de installatie gereed is dient u zich wel gratis te registeren via een “My kaspersky” account. Geef hier een geldig e-mailadres op en kies een sterk wachtwoord om de antivirus-software te activeren. Middels dit account kunt u via het online dashboard ook alle systemen die gebruik maken van software van Kaspersky beheren. Ook kunt u vanuit hier nieuwe apparaten beveiligen en licenties beheren.

Kaspersky Online DashboardBeschermingsfuncties en scanmethoden

Kaspersky Free Antivirus biedt een uitgebreide bescherming die qua technologie identiek is aan zijn grote broertjes. De beveiliging bestaat uit vier lagen. Een antivirusmodule die realtime bescherming biedt tegen virussen, Trojaanse paarden, rootkits, ransomware, adware en andere malware.

Verder bevat het een  module die inkomend internetverkeer controleert en preventief schadelijke scripts blokkeert. Ook is er een e-mailscanner aanwezig die inkomende en uitgaande e-mailberichten controleert op schadelijke bijlagen en phishing links. Dit geldt overigens ook voor instant-messaging berichten.

Voor het scannen van de computer zijn er vier scanopties beschikbaar en kunt u een snelle of volledige scan op een bepaald tijdstip inplannen.

  • Volledige scan: Controleert het gehele systeem op actieve en inactieve malware.
  • Snelle scan: Controleert kritieke gebieden en op actieve malware.
  • Aangepaste scan: Hiermee kunt u zelf aangeven welke locaties u wilt scannen.
  • External Drive Scan: Hiermee kunt u usb-sticks en externe schijven scannen.

Beoordeling en testresultaten

In vergelijkende tests van onder andere AV-Test en AV Comparatives scoren de betaalde pakketten van Kaspersky steevast erg hoog. Door de jaren heen heeft deze antivirusfabrikant dan ook een uitstekende reputatie opgebouwd. Deze gratis virusscanner van Kaspersky is dus zeker een aanrader.

Een andere pluspunt is dat het weinig systeembronnen in beslag neemt en daardoor nauwelijks voor vertraging zorgt. Ook staat de beveiligingssoftware van Kaspersky erom bekend dat het nauwelijks vals alarm slaat en daarmee onterecht bestanden als schadelijk aanziet.

Kaspersky Free biedt dus een uitstekende basisbescherming en is vrij van advertenties en reclame voor de betaalde beveiligingsoplossingen. Het voornaamste verschil met de betaalde pakketten is dat u geen gebruik kunt maken van extra beveiligingsfuncties zoals een firewall, veilig internetbankieren en ouderlijk toezicht.

Wel kunt u beperkt gebruik maken van de VPN (Kaspersky Secure Connection) met een limiet van 300 MB per dag. Hiermee kunt u dus anoniem bepaalde websites bezoeken. Helaas is het niet mogelijk om in de gratis versie handmatig een VPN-server te kiezen waarmee u verbinding wilt maken.

Kaspersky Free versus Internet Security vergelijken

Kaspersky Free
Kaspersky Internet Security
Beoordeling
Kasperksy Free Antivirus
Kasperksy Internet Security
Malware bescherming
Website bescherming
Mailscanner
Veilig internetbankieren
Private browsing
Webcam protection
Anti-spam
Ouderlijk toezicht
kaspersky Free Antivirus downloaden
kaspersky Internet Security bestellen

Eindconclusie van Kaspersky Free

Dat Kaspersky een gratis virusscanner ging lanceren kwam niet geheel als verassing. Het antivirusbedrijf werkt al ruim anderhalf jaar aan een gratis alternatief voor consumenten. Als we alleen al kijken naar het gebruikersgemak en het niveau waarop Kaspersky Free Antivirus presteert dan is dit zeker een aanrader.

In vergelijking met andere gratis virusscanners is Kaspersky Free lekker basic, bevat het geen ongewenste reclame voor betaalde diensten. Met dit pakket haalt u een betrouwbaar beveiligingspakket in huis dat nagenoeg geruisloos op uw computer functioneert.

Zoekt u een alles-in-1 beveiligingspakket dat ook extra beveiligingsfuncties heeft zoals een firewall, veilig internetbankieren en ouderlijk toezicht dan is het internet security pakket zeker aan te bevelen.

Zoekopdrachten:

  • kaspersky free nederlandse versie
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google