IObit in gevecht met Malwarebytes over Advanced SystemCare

De verstandhouding tussen IObit en Malwarebytes is al jaren onrustig. In 2009 maakte IObit zich schuldig aan het stelen van de database van Malwarebytes met virusdefinities. Ondanks alle bewijzen bleef IObit dit in alle toonaarden ontkennen. Nu jaren later is IObit in gevecht met Malwarebytes over de volgens hun ten onterechte detectie van Advanced SystemCare. Malwarebytes detecteert deze software sinds kort als potentieel ongwenste software met als detectienaam PUP.Optional.AdvancedSystemCare.

Welke stappen IObit gaat ondernemen is vooralsnog niet duidelijk. Wel wil het bedrijf in gesprek gaan met Malwarebytes. – “Om onze klanten de beste service te bieden zullen wij er alles aan doen om dit probleem op te lossen met de betrokken partijen en het wettelijk recht“. – IObit geeft verder aan dat er de afgelopen tijd veel klachten zijn binnengekomen. En dat er veel verwarring is ontstaan bij de gebruikers van zowel Advanced SystemCare en Malwarebytes die de software van IObit als PUP.Optional.AdvancedSystemCare detecteert.

IObit in gevecht met Malwarebytes

IObit in gevecht met Malwarebytes over Advanced SystemCare

De reden waarom IObit zich momenteel alleen richt op Malwarebytes is ons onduidelijk. Er zijn namelijk ook nog andere antivirusfabrikanten die de software van IObit als ongewenst zien. G Data detecteert Advanced SystemCare bijvoorbeeld als Win32.Adware.iObit.A. En zo zijn er nog meer bedrijven die bepaalde software van IObit als PUA (Potentially Unwanted program) detecteren.

Steeds meet antivirusfabrikanten waaronder Malwarebytes scherpen hun detectie op PUP’s aan. Maar juridisch gezien kan dat soms best lastig zijn, want ongewenste software verspreid zich namelijk niet zoals malware via beveiligingslekken. Maar dergelijke programma’s zijn ofwel ongevraagd geïnstalleerd via een ander programma, of de gebruiker heeft het zelf geïnstalleerd.

Vorig jaar diende ook Enigma al een klacht in tegen Malwarebytes vanwege de detectie van SpyHunter en RegHunter als PUP. En nu is ook IObit in gevecht met Malwarebytes, opvallend is wel dat beide bedrijven toch enigszins een dubieuze reputatie hebben.

Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google