Is de ingebouwde virusscanner van Windows 10 voldoende?

Onlangs kregen we van een bezoeker de vraag of de ingebouwde virusscanner van Windows 10 voldoende bescherming biedt? En waarom je nog zou uitwijken naar een andere gratis virusscanner die meestal alleen maar opdringerige reclame vertonen en steeds vaker overbodige onderdelen installeren. Deze interessante lezersvraag willen we daarom niet onderbelicht laten en in dit artikel uitgebreid behandelen.

De ingebouwde virusscanner van Windows 10 is niet nieuw, ook Windows 8 en 8.1 waren al voorzien van Windows Defender als standaard bescherming. Het installeren van alternatieve antivirus-software was volgens Microsoft niet meer een noodzakelijk iets. Helaas wezen diverse testresultaten de laatste jaren uit dat de virusbescherming van Microsoft onvoldoende was. Maar is dit in Windows 10 nog steeds het geval?

In de real-world protection test van AV Comparatives die afgelopen maart is gehouden wist Microsoft een score van 99,7% te behalen. De bescherming tegen virussen, malware, spyware en andere bedreigingen lijkt dus aanzienlijk beter dan in de voorgaande testen. Maar kan je hieruit concluderen dat Windows Defender voldoende is en je verder geen beveiligingssoftware meer nodig hebt? Nee, jammer genoeg (nog) niet.

Ingebouwde virusscanner van Windows 10
Testresultaten van de ingebouwde virusscanner van Windows 10 (AV Comparatives Maart 2017)

Windows Defender volgens AV-Test en G Data

Beveiligingsexpert Andreas Marx van het Duitse AV-Test is nogal kritisch over Windows Defender. Hij is van mening dat uniformiteit de computer niet veiliger maakt. Ook Eddy Willems van G Data onderbouwt deze stelling. En is zelfs van mening dat gebruikers van Windows Defender kwetsbaarder zijn dan gebruikers van andere beveiligingspakketten. Dat zijn natuurlijk stevige argumenten, maar zeker niet uit de lucht gegrepen.

Microsoft heeft onlangs het Windows Defender Beveiligingscentrum geïntroduceerd. De ingebouwde virusscanner van Windows 10 is sinds deze wijziging ook niet meer compleet uit te schakelen. Ook schakelt het zichzelf in als er geen andere antivirus-software in Windows actief is. Dus ook als een licentie van een beveiligingspakket is verlopen zal Windows Defender zich automatisch inschakelen. Dit maakt de beveiliging van Windows kwetsbaar en stimuleert cybercriminelen om Windows Defender als eerste te omzeilen.

De ingebouwde virusscanner van Windows 10 is kwetsbaar!

Het grote gevaar schuilt volgens Marx en Willems in de uniformiteit. Hiermee wordt bedoeld dat Windows Defender het eerste doelwit is voor malwareschrijvers. Deze sleutelen net zo lang aan de kwaadaardige code zodat de malware in ieder geval niet (direct) door Windows Defender gedetecteerd zal worden. Het is voor malwareschrijvers een stuk simpeler om detectie van één programma te omzeilen dan voor meerdere.

Vergelijk dit bijvoorbeeld met het beveiligen van een huis. Als iedereen hetzelfde alarmsysteem gebruikt is het voor inbrekers een stuk gemakkelijker om in een willekeurig huis in te breken. Zo werkt het eigenlijk ook met de beveiliging van Windows. Het belangrijkste doel van de ontwikkelaars van malware is het vinden van een bypass om langs de antivirus van Windows zien te komen.

Als steeds meer mensen de antivirus-software van Windows als enige bescherming gebruiken is dit een potentiële doelgroep voor cybercriminelen. Dit maakt Windows wordt er dus niet veiliger op maar zelfs kwetsbaarder. Onvoorspelbaarheid is voor malwareschrijvers een extra drempel om een een beveiliging te doorbreken. Op basis hiervan kan je stellen dat de virusscanner van Windows alleen niet afdoende is.

Is Windows Defender betrouwbaar genoeg?

Ondanks dat Microsoft veel aandacht besteed aan het perfectioneren van de beveiliging geven diverse beveiligingsexperts het advies om andere of extra antivirus-software te installeren. Alleen de bescherming van Windows Defender is dus eigenlijk niet genoeg, ook al is Windows 10 een stuk veiliger dan de vorige versies. Afgezien daarvan mist de antivirus-software van Windows gewoon belangrijke beveiligingsfuncties.

  • Geen proactieve bescherming tegen ransomware, cryptolockers en andere gijzelsoftware.
  • De cloudtechnieken en gedragsherkenning zijn minder effectief dan bij andere antivirus-software.
  • Er is geen anti-exploit module voor extra bescherming tegen kwetsbaarheden in software.
  • Een uitgebreide bescherming voor het blokkeren van schadelijke websites en ontbreekt.
  • Ook bevat het geen specifieke bescherming voor het internetbankieren en online winkelen.
  • Geen controle en bescherming tegen man-in-the-middle en man-in-the-browser aanvallen.
  • Buiten het SmartScreen Filter van Windows is er geen verdere bescherming tegen phishing en fraude.
  • Ook een specifieke identiteitsbescherming en bescherming op social media ontbreekt.

Of Microsoft met Windows Defender ooit een gratis of betaalde virusscanner kan vervangen is moeilijk te beoordelen. Maar vooralsnog presteren de betaalde beveiligingsoplossing beter dan de ingebouwde virusscanner van Windows 10. Dit geldt overigens ook voor de meeste gratis virusscanners. Maar gek genoeg is een betaalde variant niet altijd beter dan een gratis versie. Er zijn namelijk betaalde pakketten die simpelweg slechter presteren dan gratis antivirus-software.


De beste virusscanner voor Windows 10


Tot slot

Het is natuurlijk goed dat Microsoft een virusscanner in het besturingssysteem heeft ingebouwd. Vandaag de dag zijn er nog steeds gebruikers die met een onbeveiligde computer werken. Vaak zonder hier zelf erg in te hebben doordat bijvoorbeeld een licentie is verlopen. Niet de verantwoording nemen om de computer goed te beveiligen. Of in de veronderstelling zijn dat een virusscanner de computer alleen maar langzaam maakt. En met alleen internetten, e-mailen en zo nu en dan wat downloaden totaal overbodig is.

Dergelijke argumenten kunnen natuurlijk direct van tafel. Elke computer met Windows is zonder antivirus-software onveilig. Het internet is tegenwoordig een broeinest van malware, zelfs op betrouwbare websites kan uw computer geïnfecteerd raken. Met de ingebouwde virusscanner van Windows 10 zorgt Microsoft er in ieder geval voor dat er een basisbescherming actief is. Toch is het beter om te kijken naar een alternatief of een alles-in-1 pakket voor een optimale bescherming. Net zoals een goed alarmsysteem voor uw huis.

Zoekopdrachten:

  • is windows defender voldoende voor windows 10
  • windows 10 antivirus nodig
  • windows 10 virusscanner nodig
  • is windows beveiliging voldoende
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google