Malwarebytes Anti-Rootkit (MBAR) handleiding

Malwarebytes Anti-Rootkit (MBAR) is een rootkitscanner waarmee rootkits en bootkits verwijderd kunnen worden. Momenteel verkeerd het programma nog wel in bèta en heeft Malwarebytes een ‘disclaimer’ op de website staan betreffende het gebruik.

This is beta software, for consumer and approved partner use only, use at your own risk, and by proceeding you are agreeing to the terms of our license agreement, enclosed as “License.rtf”.

Malwarebytes Anti-Rootkit is te downloaden van de onderstaande link als een ingepakt ZIP archief.

Malwarebytes Anti-Rootkit (MBAR) handleiding
Na het downloaden van Malwarebytes AntiRootkit dient u (mbar-1.01.0.1009.zip) eerst uit te pakken voordat u het programma start, dubbelklik hierna op “mbar.exe” om het programma te starten.
Let op! U dient dit programma onder een account met administrator rechten uit te voeren.
Als eerste krijgt u nu het introductie scherm te zien met de melding dat dit programma in bèta fase is, klik hier op “Next” om verder te gaan.
In het volgende scherm krijgt u de mogelijkheid om het programma te updaten, voer altijd een update uit voor het scannen zodat het programma voorzien is van de laatste definities om malware te kunnen detecteren en te verwijderen.
Klik op de knop “Update” als de update gereed is zal u onderaan de melding “Success: Database was succesfully updated” te zien krijgen.  Verder ziet u nu de recente database versie vermeld staan.

Klik na het updaten op “Next“, in het volgende scherm ziet u dat de drie opties (Drivers, Sector en System) standaard staan aangevinkt, verander hier niets aan en druk op “Scan” om de scan te starten.
Als de scan gereed is en er zijn geen infecties gedetecteerd dan krijgt u de melding “Scan Finished: No Malware Found!” klik hierna op Exit om het programma af te sluiten.

Als er wel malware is gedetecteerd dan worden deze items getoond in het “Cleanup” scherm zoals u kunt zien op de onderstaande afbeelding. Druk op “Cleanup” om de gevonden items door Malwarebytes Anti-Rootkit te laten verwijderen.
Standaard staat de optie “Create Restore point” aangevinkt, laat deze altijd ingeschakeld zodat er vooraf een systeemherstelpunt zal worden aangemaakt.

Om het “Cleanup” proces te voltooien zal er een melding komen om de computer opnieuw op te starten, sta dit altijd toe door op “Yes” te klikken.

Malwarebytes Anti-Rootkit log files.
Er worden door Malwarebytes Anti-Rootkit automatisch  twee log bestanden op datum en tijd opgeslagen in de map mbar namelijk.

  • mbar-log-2012-11-11 (10-36-04).txt
  • system-log.txt

Note.
Mochten er na het uitvoeren van Malwarebytes Anti-Rootkit problemen optreden met bijvoorbeeld de internetverbinding, Windows Update of de Windows firewall voer dan het bestand “fixdamage.exe” uit dat aanwezig is in de map van Malwarebytes Anti-Rootkit (MBAR).

Voordat deze fix wijzigingen zal aanbrengen aan het systeem dient u hier eerst expliciet toestemming voor te geven door de letter “Y” van (Yes) te typen in het commanprompt venster. Hierna zal de tool automatisch proberen de problemen te herstellen waarna er een herstart van het systeem benodigd is.

Heeft u vragen of problemen omtrent Malwarebytes Anti-Rootkit dan kunt u terecht op het forum van PC Web Plus in de sectie

Vraag & Antwoord

Wanneer u vragen heeft over Malwarebytes Anti-Rootkit, tegen problemen aanloopt of meer informatie wilt over het programma of hier de informatie die u zoekt niet kon vinden dan kunt u terecht op het forum van PC Web Plus waar een speciaal sub-forum aanwezig is voor vragen over de programma’s van Malwarebytes.

Zoekopdrachten:

  • mbar
  • rootkit verwijderen
  • malwarebytes handleiding
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google