Comodo Internet Security Premium – Gratis virusscanner en Firewall

Comodo Internet Security Premium is een combinatie van Comodo Antivirus en de Comodo Firewall. Dit beveiligingspakket is één van de weinige gratis virusscanners die een ingebouwde firewall heeft. Helaas bevat het wel onnodige extra’s zoals GeekBuddy, en tijdens de installatie wil het Yahoo! als startpagina en standaard zoekmachine instellen. Bij de standaard installatie zal het ook de browser Comodo Dragon installeren en Comodo Secure Shopping voor extra beveiliging bij online winkelen en internetbankieren.

De gebruikersinterface van Comodo Internet Security is erg overzichtelijk. En op het bureaublad plaatst het een widget die de beveiligingsstatus van de computer weergeeft. Vanuit dit venster kunt u ook direct een scan uitvoeren. Het onderdeel veilig winkelen openen en uw geïnstalleerde browsers in een beveiligde omgeving openen. Dit beveiligingspakket is erg veelzijdig en dat is onder andere te merken aan de geavanceerde beschermingfuncties zoals bijvoorbeeld de aanwezige HIPS (Host Intrusion Prevention System).

De antivirus-module van Comodo Internet Security is de essentiële beveiligingsfunctie die bescherming biedt tegen kwaadaardige (malicious) software. Deze beschermingslaag controleert real-time alle programma’s en bestanden die worden geopend, opgeslagen en of gekopieerd op uw computer. De firewall controleert al het internetverkeer, en de Website Filtering zorgt ervoor dat schadelijke websites preventief geblokkeerd worden. En de VirusScope controleert processen op gedrag met een dynamische analyse.

Comodo Internet Security

Comodo Internet Security Premium downloaden en installeren

Website: www.comodo.com
Directe downloadlink: Cispremium_installer.exe

Via de bovenstaande links kunt u Comodo Internet Security downloaden. Let tijdens de installatie wel goed op wat u wel- en niet installeert. Standaard zal het namelijk de Yahoo! zoekmachine en startpagina in de aanwezige browsers installeren. Ook moet je specifiek kiezen voor het installeren van de gratis versie, anders installeert het de 30 dagen proefversie van het Internet Security Pro pakket.

Ook verzamelt Comodo anonieme gebruikersstatistieken, vink ook deze optie tijdens de installatie uit. Onder het tabblad onderdelen kunt u vervolgens aangeven wat u wilt installeren. Ons advies is om zeker geen gebruik te maken van GeekBuddy. Dit onderdeel voor ondersteuning van de helpdesk toont namelijk nogal wat pop-ups en is daardoor best wel opdringerig aanwezig.

Comodo Internet Security Installeren

Comodo Firewall

Ondanks dat de Comodo Firewall zelf de meeste beslissingen neemt zult u wellicht ook nog zelf het één en ander moeten configureren. Wanneer u een melding krijgt over het toegang verlenen tot internet lees dan altijd goed de melding en om welk programma het gaat. Gebruik de firewall daarom altijd in de aanbevolen veilige modus van Comodo. De andere opties waarin de firewall is te gebruiken is meer geschikt voor de gevorderde computergebruiker die de controle over de firewall meer in eigen hand wilt houden.

HIPS (Host Intrusion Prevention System)

Dit onderdeel is na de installatie standaard niet actief. Ondanks dat het inschakelen hiervan voor meer veiligheid zorgt resulteert het ook in meer meldingen. Een HIPS is als het ware een gedragsbewaking die o.a. de activiteiten van processen, programma’s en drivers controleert. Voor ieder onbekend bestand zal er dus een melding verschijnen waarbij u zelf moet aangeven welke actie er ondernomen moet worden.

Als u de meldingen van de HIPS te ingewikkeld vindt, kunt u deze optie beter niet activeren. Of gebruik de HIPS eerst in de training modus om Comodo automatisch de juiste instellingen en regels te configureren. Hierna kunt u overschakelen naar de veilig modus. De paranoïde modus is de meest agressieve optie die voor bijna alles een melding zal geven, hierbij zal Comodo dus nooit een automatische beslissing nemen.

Eigenschappen en functies

Hieronder ziet u nog een overzicht van speciale beschermingsfuncties van Comodo Internet Security met de daarbij behorende beschrijving.

Default Deny Protection™ (DDP) – Bekende veilige bestanden worden automatisch gedetecteerd om toegang tot het systeem te verkrijgen.
Prevention-based protection – De combinatie van de antivirus engine en de firewall zorgen ervoor dat malware wordt geblokt voordat deze kan worden uitgevoerd.
Auto Sandbox Technology™ – Onbekende bestanden worden automatisch in een geïsoleerde omgeving uitgevoerd waarmee wordt voorkomen dat deze schade aan het systeem kunnen aanrichten.
Cloud based Antivirus – Maakt detectie van malware mogelijk wanneer de virus defintie database niet up-to-date is.
Cloud based Behavior Analysis – Online bestandsanalyse om Zero-Day malware te herkennen en te verwijderen.
Cloud based Whitelisting – Hiermee worden bestanden geïdentificeerd met behulp van de online informatie.
Malicious website filtering –  Door middel van de SecureDNS service worden kwaadaardige websites automatisch geblokt via een real-time blacklist.

Conclusie

Comodo Internet Security Premium is een zeer uitgebreid beveiligingspakket. Zeker in vergelijking met andere gratis virusscanners. De uitgebreide instelmogelijkheden zullen voor de beginnende computergebruik misschien ingewikkeld overkomen. Maar voor vragen en/of problemen is er een Nederlandse helpdesk beschikbaar voor hulp en ondersteuning.

In diverse onafhankelijke testen komt dit beveiligingspakket goed uit de bus. Bij AV-Test krijgt het zelfs een score tussen de 97 en 100%. Comodo Internet security is dus en degelijk en robuust beveiligingspakket.

Comodo Internet Security Testresultaten
Comodo Internet Security Testresultaten
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google