Gratis software downloaden en veilig installeren zonder adware!

Op internet kunt u via allerlei websites en downloadportals gratis software downloaden. Maar zijn dergelijke programma’s wel volledig gratis en betrouwbaar, of zit er toch ergens een addertje onder het gras? In dit artikel gaan we na waar u op moet letten als u gratis software downloadt en installeert.

Stel u zoekt het programma VLC Media Player, dan zult u ongetwijfeld googelen op “download vlc media player” of een vergelijkbare zoekterm. Vervolgens krijgt u miljoenen zoekresultaten te zien. Het is dan verleidelijk om de software direct via één van de eerst links te downloaden.

Maar is dat wel zo verstandig? Nee, want vaak staat de officiële website van softwarefabrikant niet op de eerste plaats. Om dit te illustreren nemen we als voorbeeld de eerste zoekresultaten, hier staat de website van de fabrikant van VLC Media Player op de vierde plaats onder een website welke adware verspreid.

Gratis software downloaden zonder adware
Gratis software downloaden en veilig installeren zonder adware!

Het oranje kader bevat twee gesponsorde links (advertenties), welke naar bedenkelijke websites kunnen leiden. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn maar bij dit soort links moet u wel extra alert zijn.

Het rode kader linkt naar een downloadportal welke het programma in een wrapper aanbiedt. Als we dit bestand op VirusTotal laten scannen zien we direct dat het om adware gaat.

Gratis software downloaden zonder adware!

Doordat veel gebruikers zich beperken tot de eerste zoekresultaten is de kans groot dat u op deze manier iets binnenhaalt wat helemaal niet gewenst is. Met het voorbeeld hierboven hebben we aangetoond dat er tussen de eerste zoekresultaten vaak bedenkelijke en onbetrouwbare websites staan.

Maar ook verzamelsites voor gratis software en websites van de fabrikant zelf kunnen installatiebestanden aanbieden welke potentieel ongewenste software bevatten. Het bundelen van optionele software of adware heeft maar één doel en dat is het generen van inkomsten, en is voor u als gebruiker alleen maar een last.

Zo kan gratis software op een aantal manieren aangeboden worden;

  1. Via een installatiebestand dat vraagt om optionele software te installeren.
  2. Via een wrapper dat verborgen adware of optionele software aan boord heeft.
  3. Via een silent installer dat onopgemerkt op de achtergrond adware installeert.
  4. Via een speciale downloader dat ook andere (ongewenste) software aanbiedt.

Download gratis software daarom altijd van website van de fabrikant, al is het dan nog opletten dat het geen ongewenste software met zich meebrengt. Laat het bestand vooraf aan de installatie bij voorkeur scannen op VirusTotal of via uw eigen antivirus programma. VirusTotal heeft hierbij wel de voorkeur, de kans is namelijk aanzienlijk dat een virusscanner in het installatiebestand niets schadelijks opmerkt.

Hoe kunt u veilig gratis software installeren?

Het is misschien een open deur, maar klik nooit argeloos op ‘next, volgende, installeren en voltooien’. Kijk altijd goed wat u installeert, kies bij voorkeur ook voor een aangepaste installatie. Met een snelle installatie wordt er vaak van alles automatisch meegeïnstalleerd wat u bij een aangepaste installatie kunt uitvinken.

Let ook op verborgen opties, of knoppen die grijs worden weergegeven waarbij het lijkt alsof u deze niet kunt aanklikken. Dit soort knoppen bevatten vaak de tekst “overslaan, decline of skip”. Bij de voorbeelden hieronder is te zien hoe vernuftig ongewenste software vaak is verpakt in een installatiebestand.

Gratis software met adwareOndanks alle voorzichtigheid kan er bij gratis software toch onopgemerkt iets zonder uw toestemming geïnstalleerd worden. Dit kan bijvoorbeeld een verborgen optie zijn of iets wat via een silent installer zich onopgemerkt laat installeren.

Het hulpprogramma Unchecky kan hierbij uitkomst bieden, dit tooltje kan de installatie van verborgen software en adware detecteren en de installatie daarvan uitvinken en uitschakelen.

10 tips voor het veilig downloaden van gratis software

  1. Download software nooit via advertenties, misleidende websites en file sharing sites.
  2. Vermijd downloadportals en verzamelsites die gratis software via een downloaders aanbieden.
  3. Wees alert bij kleine installatiebestanden van pakweg 100 kB’s, dit kan duiden op een wrapper.
  4. Maak vooraf de installatie een nieuw systeemherstelpunt in Windows aan.
  5. Indien beschikbaar kiest u het beste voor een aangepaste installatiemethode.
  6. Scan het setup-bestand van gratis software eerst ter controle op VirusTotal.
  7. Heeft u het programma éénmalig nodig, kijk dan of er een portable versie is.
  8. Installeer indien mogelijk de software in een sandbox omgeving of virtuele computer.
  9. Bevat een programma adware kijk dan of er een alternatief beschikbaar is.
  10. Maak gebruik van Malwarebytes, HitmanPro  of AdwCleaner om ongewenste software op te sporen.

Tot slot

Gratis software downloaden en het installeren ervan is dus niet geheel zonder risico. Voor kwaadwillenden is het een ideale manier om adware en andere malware te verspreiden. Gelukkig hebben virusscanners steeds vaker een extra bescherming tegen adware en PUP’s aan boord. Maar blijf als gebruiker altijd voorzichtig met gratis software. Voor u het weet zit uw computer vol met rommel, wordt u geteisterd door ongewenste reclame en pop-ups en is de computer niet meer vooruit te branden.

Handige links

Zoekopdrachten:

  • https://www antimalwaresoftware nl/gratis-software-downloaden/
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google