Hoe kunt u het Facebook virus verwijderen en voorkomen?

Facebook is wereldwijd met miljarden gebruikers één van de grootste sociale netwerken. Hierdoor is het voor cybercriminelen kinderlijk eenvoudig om via het zogenoemde Facebook virus op grote schaal malware te verspreiden. Zo zorgde een aanval in 2016 ervoor dat er duizenden computers geïnfecteerd raakte met malware. Bij deze cyberaanval vond de verspreiding vooral via de Messenger-app en privéberichten plaats.

Maar wat is het Facebook virus nu precies en hoe verspreidt het zich? Via de Messenger-app van Facebook ontvangen gebruikers van vrienden privéberichten met daarin een link naar een leuke video. Maar in plaats van een video krijgt u een malafide website te zien die vraagt om een codec of browser add-on te installeren om de video te kunnen bekijken. Zodra u dat doet wordt de malware op uw computer geïnstalleerd.

Ook gehackte Facebook-accounts worden vaak gebruikt om malware te verspreiden. Doordat berichten dan van een bekend en betrouwbaar persoon afkomstig zijn is men eerder geneigd op een link te klikken. Maar ook onbetrouwbare Facebook-apps kunnen er voor zorgen dat u bijvoorbeeld onopgemerkt spam of phishing-berichten verstuurd die malware kunnen bevatten. Het is dus erg belangrijk om uw Facebook-account goed te beveiligen en gebruik te maken van goede beveiligingssoftware.Facebook virus

Facebook virus verwijderen

Als uw computer via een link of video geïnfecteerd is geraakt kunt u het Facebook virus als volgt verwijderen.

  • Log daarvoor in op uw Facebook-account en klik bovenin de menubalk op het driehoekje.
  • Selecteer in het menu de optie Instellingen en in het linker venster de optie Apps.
  • Schakel daarna het app-platform van Facebook uit bij “Apps, websites en plug-ins”.

Na het uitschakelen van Facebook’s app-platform kunt u tijdelijk geen gebruik meer maken van de geïnstalleerde apps. Nu is het zaak om eerst alle vreemde en onbetrouwbare apps te verwijderen.

  • Verwijder hierna op uw tijdlijn de berichten die een link naar het Facebook virus bevatten.
  • Controleer vervolgens de lijst met privéberichten en verwijder ook hier de malafide berichten.
  • Voor de definitieve verwijdering kunt u de berichten ook nog als spam melden aan Facebook.

Facebook virus verwijderen

Scan uw computer op malware

Als de computer is geïnfecteerd met malware of als uw virusscanner alarm heeft geslagen is belangrijk om de computer uitgebreid te scannen. Gebruik hier bij voorkeur meerdere anti-malware programma’s voor of als extra een online virusscanner. De onderstaande anti-malware software is bij uitstek geschikt om naast uw eigen virusscanner te gebruiken.

Facebook-account gehackt wat nu?

Wanneer uw Facebook-account is gehackt of daar een vermoeden van heeft wijzig dan uw wachtwoord. Gebruik altijd een uniek en sterk wachtwoord, dus geen combinatie van een naam en geboortedatum of andere voor de hand liggen wachtwoorden. Als extra veiligheidsdrempel kunt u de tweestapsverificatie in Facebook gebruiken. Dat maakt het inbreken op uw account een stuk lastiger.

Ook is het mogelijk om via de e-mail of sms een bericht te krijgen als uw Facebook-account wordt gebruikt. Dit kan via de instellingen bij algemeen > aanmeldingswaarschuwingen worden ingesteld. Op deze manier kunt u ongeautoriseerde toegang eerder opmerken en daar actie op ondernemen.

Facebook beveiliging instellen

Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google