F-Secure Internet Security 2013 review

F-Secure Internet Security is een compleet beveiligingspakket waarbij de Finse ontwikkelaars zich voornamelijk richten op gebruiksvriendelijkheid, ten opzichte van de voorgaande versies is er dan ook niet veel veranderd aan de GUI (Grafische User Interface) van het programma. In deze review nemen we de 2013 versie van F-Secure Internet Security 2013 onder de loep.

Installatie.
De installatie van F-Secure Internet Security 2013 is eenvoudig en erg overzichtelijk, nadat u in het begin de gewenste taal heeft gekozen en akkoord bent gegaan met de licentievoorwaarden krijgt u de vraag of u wilt deelnemen aan het “Realtime beveiligingsnetwerk” van F-Secure. Hiermee kunnen recente dreigingen op het internet sneller worden aangepakt, het real-time beveiligingsnetwerk verzamelt namelijk statistieken van bepaalde onbekende, schadelijke of verdachte toepassingen op uw computer. Deze gegevens worden geheel anoniem verzonden naar F-Secure voor verder analyse om hiermee sneller in te spelen op bedreigingen en tegen te beveiligen.

F-Secure Realtime beveiligingsnetwerk

Tijdens de installatie van F-secure Internet Security 2013 zal er gezocht worden naar conflicterende software, hieronder wordt dan software verstaan die op enigerwijze F-Secure in de weg zouden kunnen zitten. Als er conflicterende software wordt gedetecteerd zal F-Secure dit weergeven en u adviseren deze te verwijderen voor u de installatie van F-Secure voortzet.
Hierna dient het systeem opnieuw te worden opgestart de installatie van F-Secure zal dit dan ook aangeven, na de herstart controleert F-secure wederom op eventueel conflicterende software.
Hierna wordt de installatie verder voortgezet, dit is tevens de laatste stap van de installatie waarna u te zien krijgt welke producten er zijn geinstalleerd met het advies om nogmaals het systeem opnieuw op te starten om de installatie te voltooien.

Launch Pad.
Nadat het systeem is herstart en u opent F-Secure Internet Security 2013 komt u terecht in de zogenaamde “Launch Pad” vanuit dit scherm kunt u het overzicht Computer Security openen waar de status, instellingen en statistieken van F-Secure beschikbaar zijn. Online Safety waarmee u gebruikersaccounts naar wens kunt beveiligen maar hier komen we later op terug.
Bij het knopje “F-Secure” vind u de standaard programma opties, zoals informatie over uw abonnement, contactgegevens en de overige programmafuncties zelf.

Launch Pad


Instellingen.

Onder de knop “status” ziet u een overzicht van de ingeschakelde beveiligingslagen, standaard staan de onderstaande vier vermelde items ingeschakeld.

  • Scannen op virussen en spyware
  • Deepguard
  • Firewall
  • Filteren op spam en phishing mails

Onder de knop “hulpmiddelen” vind u de onder andere de mogelijkheid om handmatig het systeem te scannen, het valt direct op dat de scan mogelijkheden hier onderverdeeld zijn in vier groepen.

  • Virus en spywarescan
  • Volledige computerscan
  • Selecteren wat moet worden gescand
  • Rootkitscan

Desgewenst kunt u de scan-instellingen ook naar wens wijzigen, hierbij kunt u tevens aangeven welke actie F-Secure dient te ondernemen in het geval van een malware detectie. Standaard staat deze optie op “Altijd vragen” en eigenlijk ook de beste optie om te gebruiken zodat u zelf kunt bepalen wat er dient te gebeuren. “Automatisch isoleren en Automatisch verwijderen” kunt u beter niet als standaard optie gebruiken, mocht er namelijk onverhoopt een legitiem bestand als malware worden gedetecteerd (False Positive) dan kunt u dit niet meer herstellen met alle gevolgen van dien.

Met de optie “Uitgebreide heuristische controles gebruiken” wordt de detectie op malware verbeterd, echter zal dit wel enige vertraging opleveren van het scannen maar met de huidige computers is dit niet merkbaar.

Bij “toepassingen” worden items die door Deepguard zijn gedetecteerd geplaatst, hier bevinden zich programma’s en bestanden waarvan gedetecteerd is dan deze vreemd gedrag vertonen en misschien schadelijk zijn voor het systeem.
Onder “isoleren” staan de items die door F-Secure in quarantaine zijn geplaatst, deze is door F-Secure in drie groepen opgedeeld waarbij items worden gesorteerd op Virussen, Spyware en Riskware.
Verder kunt u vanuit dit scherm de Windows Firewall regelen, het programma laten controleren op updates en de beveiliging uitschakelen.

Online Safety.
Online safety beschermt u tegen schadelijke websites en ongewenste internetinhoud, dit kan vanuit Online Safety per gebruiker worden ingesteld. Zo kunt u eenvoudig per gebruiker de beveiliging aanscherpen met betrekking tot het browsen. Standaard staat de browserbeveiliging en extra beveiliging voor het internetbankieren hier ingeschakeld.

Desgewenst kunt u hier per gebruiker de “webpaginafilter” instellen, hiermee kunt in inhoud van het internet filteren en zelfs bijvoorbeeld alleen toegang geven tot de vooraf opgegeven websites. Deze mogelijkheden zijn natuurlijk ideaal om bijvoorbeeld uw kinderen te behoeden voor geweld, Adult inhoud en andere zaken zoals u kunt zien op de onderstaande afbeelding.

F-Secure Internet Security gebruikt Windows-gebruikersaccounts om de instellingen voor elk persoon te beheren die uw computer gebruikt. Alleen iemand met beheerdersrechten beschikt over toestemming om de productinstellingen te wijzigen voor de verschillende Windows-gebruikersaccounts. Wij raden u aan een apart Windows-gebruikersaccount met beperkte rechten te gebruiken voor ieder die uw computer gebruikt. Gebruik een administratoraccount alleen voor beheerderstaken op de computer. Let wel! voor het configureren van de gebruikersaccounts vanuit F-Secure dient u wel over administrator / beheerdersrechten te beschikken.

Heeft u vragen of problemen omtrent F-Secure Internet Security dan kunt u terecht op het forum van PC Web Plus in de sectie Beveiliging & Privacy.

Zoekopdrachten:

  • f-secure review
  • f secure review
  • conflicterende software verwijderen
  • f-secure internet security 2013
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google