Emsisoft Emergency Kit – Portable Malware Scanner

De Emsisoft Emergency Kit is een portable malware scanner waarmee u geïnfecteerde computers kunt scannen en opschonen. Het handige aan deze anti-malware software is dat het niet geïnstalleerd hoeft te worden. Na het downloaden is het alleen een kwestie van het programma uitpakken. Dit maakt het dus mogelijk om het programma op een usb-stick te plaatsen en vanaf te starten. Op deze manier kan je deze reddingskit van Emsisoft ook gebruiken op computer waarop het downloaden ervan bijvoorbeeld niet lukt.

Voor thuisgebruik is deze malware scanner gratis. Voor bedrijven zoals een helpdesk of computerwinkel is er een special pro-versie. Deze wordt geleverd op een 16 GB grote usb-stick inclusief een volledige versie van Emsisoft Anti-Malware. De werking van de gratis is pro-versie is identiek. Het verschil zit alleen in de gebruikersovereenkomst en licentie die bepalend is voor op hoeveel computers het gebruikt mag worden.

Met de Emsisoft Commandline Scanner kunt u het programma via de opdrachtprompt (commandprompt) starten. Op deze manier wordt het programma zonder de grafische gebruikersinterface uitgevoerd. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst als Windows niet meer normaal gestart kan worden. In dat geval kan je de commandline scanner via de veilige modus met opdrachtprompt starten en zo alsnog de computer scannen.

Emsisoft Emergency Kit

Emsisoft Emergency Kit downloaden en gebruiken


Officiële downloadlink


Na het downloaden hoeft u het programma alleen maar uit te pakken. Standaard zal dit gebeuren op de systeemschijf (C:\EEK) waarop ook Windows is geïnstalleerd. Maar u kunt het ook op een andere partitie of een usb-stick installeren, klik hiervoor op browse en selecteer de gewenste locatie waar u het wilt opslaan.

 • Na het uitpakken opent de map met alle bestanden van de Emsisoft Emergency Kit.
 • Om het programma te starten dubbelklikt u op start emergency kit scanner.exe.
 • Of klik met de rechtermuisknop op dit bestand en kies de optie uitvoeren als administrator.
 • Als het programma is gestart voer dan als eerste een update uit van de virusdefinities.
 • Wanneer u het programma voor het eerst gebruikt krijgt u daarvan ook een melding.

Emsisoft Emergency Kit Online Update

 • Klik in dit venster op Ja om de online update van de virusdefinities te starten.
 • Afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding kan dit enige tijd duren.

Tip! Update het programma op een schone PC als u een geïnfecteerd systeem wilt scannen en opschonen.

Computer scannen op malware en ongewenste software

Via het hoofdscherm kunt u kiezen uit twee scanmethoden. Met de malware scan kunt u snel en grondig de gehele computer scannen op de aanwezigheid van actieve malware. Met een aangepaste scan kunt het scannen verfijnen. Zo is het mogelijk om aan te geven welke schijven en partities er gescand moeten worden. Maar hier kunt u ook aangeven of het mogelijk ongewenste programma’s (PUP’s)  moet detecteren.

 • Een aangepaste scan zal standaard controleren op user- en kernelmode rootkits.
 • Scant het interne geheugen van de computer op actieve en/of verborgen malware.
 • Controleert op de aanwezigheid van malwaresporen (traces).
 • Met een aangepaste scan zal het ook inactieve malware of restanten daarvan detecteren.

Aangepaste Scan Instellen

Malware gedetecteerd wat nu?

Als er malware en andere verdachte bestanden zijn ontdekt tijdens de scan kunt u deze in quarantaine laten plaatsen. Bij sommige malware zoals rootkits is een herstart van de computer nodig om het in zijn geheel te kunnen verwijderen. Voer zo’n herstart altijd uit, daarna kunt u ter controle nogmaals een scan uitvoeren.

Bij potentieel ongewenste software kan het zo zijn dat deze niet gemarkeerd (aangevinkt) zijn voor verwijdering. Dit komt omdat ongewenste software niet altijd als echte malware geclassificeerd kan worden. Daardoor is het een gebruikerskeuze of deze items wel- of niet verwijderd mogen worden.

Na de scan kunt u kiezen voor de optie geselecteerde in quarantaine of verwijder geselecteerde. Kies altijd voor de optie om de gevonden bedreigingen in quarantaine te laten plaatsen. Op deze manier kunt u onterecht verwijderde bestanden altijd nog herstellen. De andere optie zal alles definitief verwijderen.

Malware verwijderen

Commandline Scanner

Deze scanmethode kan op twee manieren gestart worden. Dit kan via de snelkoppeling “start commandline scanner” in de map van de Emsisoft Emergency Kit. Maar u kunt deze scan ook handmatig starten.

 • Open hiervoor de commandprompt (opdrachtprompt) met administrator rechten.
 • Navigeer nu met het commando CD naar de juiste locatie. Bijvorbeeld CD X:\.
 • Typ nu het onderstaande commando om de Commandline Scanner te starten.
a2cmd.exe /f="c:\" /m /t /a /q="c:\quarantine\"
 • Deze scan verloopt zonder verdere interactie en zal alle bedreigingen direct in quarantaine plaatsen.
 • In de onderstaande afbeelding een voorbeeld hoe u deze scan kunt starten via de commandprompt.

Emsisoft Commandline Scanner

Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google