Comodo Cloud Antivirus – Lichtgewicht virusscanner voor Windows

Comodo biedt als antivirusfabrikant meerdere gratis en betaalde beveiligingssoftware aan. Comodo Internet Security is hierin het meest uitgebreide pakket met geavanceerde beschermingsfuncties en opties voor het beveiligen van de computer. Voor mensen die het liever wat eenvoudiger houden is Comodo Cloud Antivirus een aanrader. Dit is een lichtgewicht virusscanner voor Windows die de computer nauwelijks vertraagd.

Naast de antivirus-module beschermt het via Valkyrie ook tegen nieuwe dreigingen. Op deze manier wordt schadelijke software wat in de antivirusindustrie nog niet bekend als potentieel risico gezien en preventief geblokkeerd. En de Viruscope analyseert dynamisch de activiteiten van alle processen die op de computer gestart worden. Hiermee wordt voorkomen dat processen gemanipuleerd kunnen worden door malware.

Ook is Comodo Cloud Antivirus uitgerust met een Sandbox (Zandbak), hiermee kunnen programma’s in een geïsoleerde omgeving gestart worden zodat deze geen wijzigingen aan uw systeem kunnen aanbrengen. Als iets via de Sandbox is gestart is dit programma omgeven door een groen kader. Verder is er nog een (stille) Game Modus aanwezig, indien deze module actief is zal u geen meldingen en notificaties te zien krijgen.

Comodo Cloud Antivirus

Comodo Cloud Antivirus downloaden en installeren

Website: www.comodo.com
Directe downloadlink: Ccav_installer.exe

Via de links hierboven kunt u Comodo Cloud Antivirus downloaden. Na de installatie verschijnt al snel een venster met de melding “Verbeter uw surfervaring!“. Wanneer u in dit scherm op OK klikt zal het uw startpagina en zoekmachine van uw browser wijzigen in die van Yahoo. Vink deze optie uit en klik dan pas op OK. Of klik onderin op het verstopte knopje om de gebruikersovereenkomst en privacybeleid te weigeren.

Yahoo Startpagina en Zoekmachine

Scanmethoden

Comodo Cloud Antivirus is voorzien van vijf scanmethoden. Een snelle scan, volledige scan en de optie om bepaalde mappen en bestanden afzonderlijk te scannen. Ook is er een speciale scanfunctie aanwezig om beveiligingscertificaten van Windows te controleren. Op ons testsysteem was de snelle scan nou niet bepaald snel te noemen. Op een redelijk kale installatie van Windows 10 duurde het gehele scanproces een half uur. En de volledige scan nam in totaal drie uur in beslag maar vertraagde het systeem nauwelijks.

Scannen met Comodo Cloud Antivirus

Algemene instellingen

Voor de meeste gebruikers zullen de standaard instellingen voldoen. In ons geval installeerde het in eerste instantie de donkere gebruikersinterface. Gelukkig is ook de klassieke (lichte) en heldere interface nog te activeren. Maar dit is natuurlijk meer een persoonlijke smaak, al zijn wij wel van mening dat de klassieke interface overzichtelijker is.  Wanneer u geen nieuws en andere reclame van Comodo wilt ontvangen is dit ook via de gebruikersinterface uit te schakelen. Zo blokkeert u de meeste pop-ups en advertenties.

Comodo Cloud Antivirus Instellingen

Conclusie

Comodo Cloud Antivirus is een goede gratis virusscanner zowel qua bescherming als gebruiksgemak. Wel is het even opletten dat u niet uw browser laat kapen door Yahoo! na de installatie. Dit is wel een minpunt, want het wordt toch wel opdringerig aangeboden. Ook een snelle scan neemt best veel tijd in beslag, op dat vlak mag er nog wel wat verbeterd worden. Maar desondanks is dit een prima gratis virusscanner voor de niet veeleisende gebruiker. Voor meer bescherming en functies is Comodo Internet Security beschikbaar.

Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google