Malwarebytes Free en Premium Anti-Malware Software [Review]

Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Malwarebytes is met hun anti-malware programma een grote speler op de markt van computerbeveiliging. Oorspronkelijk was deze malware scanner enkel geschikt om malware van geïnfecteerde computers te verwijderen. Later verscheen er een pro-versie met real-time bescherming wat als aanvulling op klassieke antivirus-software gebruikt kon worden voor een betere beveiliging.

Inmiddels is de betaalde versie van Malwarebytes uitgegroeid tot een compleet beveiligingspakket als vervanging van een reguliere virusscanner. Door middel van vier beschermingslagen biedt het proactieve bescherming tegen kwaadaardige en schadelijke software. Maar er is ook nog steeds een gratis versie te downloaden waarmee u handmatig de computer kan scannen en schadelijke software kan verwijderen.

Ook is er een speciale versie voor Mac OS en Android beschikbaar. De Mac-versie is een on-demand malware scanner en biedt geen real-time bescherming. De Android-versie biedt wel bescherming tegen schadelijke apps op uw tablet of smartphone. En het bewaakt uw identiteitsgegevens en online privacy.
Beide versies zijn overigens geheel gratis, momenteel is er alleen voor Windows een betaalde versie.

Prijs
Bestellen
Malwarebytes Premium - Licentie voor 1 jaar
- € 39.99
Malwarebytes Premium bestellen
Malwarebytes Premium - Licentie voor 2 jaar - 25% Korting!
- € 59.99
Malwarebytes Premium bestellen

Malwarebytes

Sinds de komt van Malwarebytes 3.0 heeft het beveiligingsbedrijf een naamswijziging doorgevoerd en de toevoeging anti-malware in hun programmanaam laten vervallen. De twee beschikbare versies worden vanaf nu als Malwarebytes Free en Malwarebytes Premium aangeboden.

Malwarebytes Free

De gratis versie voor Windows is geschikt als extra malware scanner welke probleemloos naast andere beveiligingssoftware gebruikt kan worden. Het biedt geen real-time bescherming en het scannen moet handmatig worden uitgevoerd. Wel is deze versie voorzien van een automatische update-functie. En voor het uitvoeren van een scan zal het tevens nog een extra controle uitvoeren op beschikbare updates.

+ Gratis malware scanner extra controle of om geïnfecteerde computers op te schonen.
+ Via de gratis versie kan 14 dagen gratis gebruik gemaakt worden van de premium-versie.
Biedt geen real-time bescherming tegen malware en andere ongewenste software.

Malwarebytes Premium

De betaalde versie is in abonnementsvorm verkrijgbaar. De lifetime licentie voor dit pakket bestaat helaas niet meer. Wel kunnen deze licenties nog steeds gebruikt worden. Dus als u in het bezit bent van een lifetime licentie kunt hiermee ook de huidige versie activeren en levenslang gebruiken. De bescherming van die de premium-versie biedt bestaat uit vier lagen die geavanceerde bedreigingen buiten de deur houden.

+ Detecteert en verwijdert malware middels de geavanceerde anti-malware technologie.
+ Beveiligt uw browser en softwareprogramma’s om aanvallen van exploits te blokkeren.
+ Stopt onbekende en bekende ransomware nog voordat deze schade kunnen aanbrengen.
+ Detecteert en blokkeert schadelijke websites en domeinen die malware verspreiden.

In de onderstaande tabel ziet u een overzicht van de verschillen tussen de gratis en betaalde versie.

Malwarebytes Free
Malwarebytes Premium
Licentie
Gratis + 14 dagen proefversie

Licentie voor 1 jaar - € 39.99

Licentie voor 2 jaar - € 59.99 - 25% Korting!

Scannen en verwijderen van malware
Bescherming tegen malware
Bescherming tegen ransomware
Exploitbescherming
Blokkeert schadelijke websites en domeinen
Hyper Scan mode
Maandelijks automatische scan
Automatisch plannen van scans
Malwarebytes downloaden
Malwarebytes Premium bestellen

Download en installatie instructies

Downloadlink
Handleiding

De installatie van Malwarebytes Anti-Malware is heel eenvoudig en als eerste dient de gewenste taal gekozen te worden. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een Nederlandse versie van Windows zal deze ook standaard op Nederlands zijn ingesteld, accepteer vervolgens de licentieovereenkomst. Bij het vervolg van de installatie kan je de gewenste locatie aanpassen, mocht je bijvoorbeeld alle programma’s op een andere partitie installeren dan kan je dat hier wijzigen.

MBAM-ProbeerversieAan het einde van de installatie staat de optie om 14 dagen gratis gebruik te maken van de premium versie aangevinkt, hiermee zal de realtime protectie van Malwarebytes Anti-Malware geactiveerd worden. Deze kan je eenmalig 14 dagen gratis uitproberen, vink deze optie uit als je die niet wenste te gebruiken. Na afloop van de 14 dagen proefversie kan je eenvoudig terugschakelen naar de gratis versie, je hoeft het programma dan niet eerst te verwijderen en opnieuw te installeren.

Na de installatie zal er eerst een automatische update van de database met malwaredefinities plaatsvinden. Voor het uitvoeren van een scan zal er dus eerst een handmatige update uitgevoerd moeten worden, alleen de betaalde versie heeft een automatische update functie die dagelijks meerdere keren wordt uitgevoerd.

Scanmethoden

De gratis versie heeft twee scanmogelijkheden, een Bedreigingsscan en een Aangepaste Scan. De betaalde versie heeft echter nog een derde optie en dat is de Hyper Scan waarmee zeer snel een controle kan uitgevoerd worden op actieve bedreigingen. Wanneer er met deze scanoptie bedreigingen zijn gedetecteerd zal je naderhand altijd nog een bedreigingsscan of een aangepaste scan moeten uitvoeren.

 • De bedreigingsscan is een uitgebreide scan die alle locaties controleert waar malware zich nestelt.
 • Met de aangepaste scan kunt u zelf bepalen wat u wilt scannen, en kunnen de scanopties geheel naar wens worden ingesteld.
 • De HyperScan (alleen beschikbaar in de premium versie) is bedoeld om snel een controle van het systeem uit te voeren.

Bedreigingsscan Bedreigingsscan

Dit is de standaard scan oftewel de (aanbevolen) – uitgebreide scan om uit te voeren als u de computer wilt scannen op de aanwezigheid van schadelijke software. Standaard zal er bij deze scan niet gecontroleerd worden op rootkits, en ook zullen gecomprimeerde archieven niet gescand worden. Dit kan wel eenvoudig aangepast worden, door de standaard instellingen aan te passen.

 • Klik hiervoor in het hoofdscherm op Instellingen.
 • Kies in het linkermenu voor de optie Detectie en Bescherming.
 • Plaats hier nu een vinkje bij “Scan naar rootkits” en “Scan in archieven”.

Verder kan hier de methode waarop potentieel ongewenste software behandeld moet worden aangepast worden. Standaard zal ongewenste software als malware (PUP.Optional) gedetecteerd worden. Verander deze instellingen bij voorkeur niet, want dan zult u bij de scanresultaten telkens grote hoeveelheden aan items moeten aanpassen zodat deze in quarantaine zullen worden geplaatst.

Aangepaste Scan Aangepaste Scan

Middels de aangepaste scan kunt u geheel zelf bepalen welke locaties zoals partities, externe- of netwerkschijven er gecontroleerd moeten worden, dit kan zelfs tot mapniveau aangepast worden. Bij deze scanoptie kan er ook direct aangegeven worden of er op rootkits moet worden gecontroleerd, en of gecomprimeerde archieven ook gescand moeten worden.

Hyper ScanHyper Scan

Deze scan is alleen beschikbaar in de premium versie van Malwarebytes, middels deze scanoptie kan er zeer snel een controle op schadelijke software worden uitgevoerd. Alleen het geheugen, en automatisch opstartende items zullen worden gescand, en er zal een heuristische controle worden uitgevoerd.

Conclusie

Uitgaande van de goede testresultaten van de afgelopen jaren is Malwarebytes een degelijk beveiligingspakket. Het biedt op vele fronten bescherming tegen schadelijke software. De gebruikersinterface en de configuratie is erg gebruiksvriendelijk. Met één licentie kunt u tevens drie systemen beveiligen, zowel apparaten met Windows, Mac OS en Android. Ook is een licentie vaak met een aantrekkelijke korting te koop. Eigenlijk mag dit programma op geen enkele computer ontbreken.

Zoekopdrachten:

 • malwarebytes
 • antimalwaresoftware nl
 • malwarebytes anti-malware
 • malwarebytes anti-malware free
 • https://www antimalwaresoftware nl/beveiligingssoftware/malwarebytes-anti-malware/
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google