Wat is de beste gratis virusscanner en antivirus-software?

Om uw computer te beschermen tegen malware en online bedreigingen is er een breed assortiment aan beveiligingssoftware. Voor het beveiligen van de computer heeft u de keuze uit gratis of betaalde antivirus-software. Maar wat is nu de beste gratis virusscanner? En waarom betaalde antivirus-software kopen, als er genoeg gratis alternatieven zijn? Om die vragen te kunnen beantwoorden zullen we in dit artikel de voor- en nadelen van gratis en betaalde antivirus-software vergelijken en verschillende gratis virusscanners testen.

Om maar direct met de deur in huis te vallen stelt de Consumentenbond in hun koopadvies dat gratis virusscanners minder goed bescherming bieden. Maar in testresultaten van AV Test en AV Comparatives scoren de gratis pakketten vaak redelijk tot goed. Wel is het zo dat een gratis virusscanner minder compleet is in vergelijking met de betaalde beveiligingsoplossingen. Extra beschermingsmodules ontbreken vaak, en bij gratis virusscanners wordt je ook regelmatig lastig gevallen met reclame voor de betaalde producten.


Beveiligingssoftware voor Windows vergelijken


Wat is de beste gratis virusscanner

Wat is de beste gratis virusscanner en antivirus-software?

Om de proef op de som te nemen hebben we een aantal gratis virusscanners getest op kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Voor de beoordeling van de bescherming hebben we gebruik gemaakt van de testresultaten van onder meer AV Test en AV Comparatives. In deze test hebben we vooral gekeken naar de algemene functionaliteit, beschermingsmodules en natuurlijk de voor- en nadelen van alle pakketten.

  • AVG Antivirus Free
  • Avast Free Antivirus
  • Avira Free Antivirus
  • Bitdefender Antivirus Free Edition
  • Panda Free Antivirus

AVG Antivirus Free

De gratis virusscanner van AVG laat zich eenvoudig en snel installeren. AVG Antivirus Free is gebundeld met Google Chrome, vink dit uit als u geen gebruik wilt maken van deze browser. Tijdens de installatie maakt het ook reclame voor AVG Internet Security. Via de grote groene knop “De beste installeren” zal het de 30 dagen proefversie van het internet security pakket installeren. Kies tijdens de installatie dus voor basis installeren.

AVG maakt gebruik van twee dashboards en dat komt het gebruikersgemak niet echt ten goede. Het eerste scherm bevat vier onderdelen, vanuit hier kunt u dus het tweede scherm van AVG Antivirus Free openen. De andere drie onderdelen (PC TuneUp, Secure VPN en Web TuneUp) zijn betaalde functies. Via het dashboard van AVG Zen kunt u ook meerdere apparaten met Windows, Android of Mac OS toevoegen en beheren.

Ook het hoofdscherm van AVG Antivirus Free bevat inactieve onderdelen van het internet security pakket. In de gratis versie kunt u dus alleen gebruik maken van de modules in het kader basisbescherming. De beschermingsmodules van de volledige bescherming zijn uitgeschakeld. Dit komt toch ietwat opdringerig over, net zoals de reclame en advertenties voor de betaalde beveiligingssoftware van AVG.

Downloadlink: http://www.avg.com/nl-nl/homepage
Beoordeling:


+ Gratis en er is geen online activatie nodig.
+ AVG webshield blokkeert schadelijke websites.
+ E-mailscanner die controleert op geïnfecteerde e-mailbijlagen.
Biedt tijdens de installatie Google Chrome aan.
Opdringerige reclame en pop-ups voor betaalde software.
Verzamelt anoniem gegevens en beveiligingsgerelateerde informatie.


AVg Antivirus Free

Avast Free Antivirus

Ook bij de gratis virusscanner van Avast wordt Google Chrome aangeboden tijdens de installatie. Ook bij het installeren zelf is het even opletten, klik niet direct op de groene knop “installeren” maar kies altijd voor de aangepaste installatie. Via de snelle installatie worden namelijk alle onderdelen automatisch geïnstalleerd. Via de aangepaste installatie kunt u zelf bepalen welke modules u wel- en niet wilt installeren.

De browserextensie SafePrice is een een soort winkelhulp. Maar kan wel voor ongewenste reclame zorgen op internet, het controleert namelijk webshops en toont dan een prijsvergelijking. De onderdelen zoals SecureLine VPN en Cleanup zijn toepassingen waarvoor een licentie nodig is. Om Avast zonder zoveel mogelijk onnodige extra’s te installeren kiest u het beste voor de aangepaste installatiemethode.

Aangepaste installatie

De gebruikersinterface van de gratis virusscanner van Avast is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. De thuisnetwerkbeveiliging en de softwareupdater zijn handige hulpmiddelen. Ook de SafeZone Browser met de veilige bankmodus voor internet bankieren en online winkelen werkt erg prettig. De firewall, DNS-beveiliging en Sandbox in het menu > bescherming zijn inactief en alleen met een licetie te gebruiken.

Downloadlink: https://www.avast.com//nl-nl/index
Beoordeling:


+ Gratis en er is geen online registratie meer nodig.
+ E-mailscanner die controleert op geïnfecteerde e-mailbijlagen.
+ Extra netwerkbeveiliging.
+ Softwareupdater.
Biedt tijdens de installatie Google Chrome aan.
Reclame en advertenties voor betaalde software.
Verzamelt anoniem gegevens en beveiligingsgerelateerde informatie.


Avast Free Antivirus

Avira Free Antivirus

Avira is één van de weinige antivirusfabrikanten die eigenlijk een échte gratis virusscanner aanbieden. Avira Free Antivirus maakt nauwelijks reclame voor de betaalde producten via pop-ups en advertenties. Op basis hiervan behoort dit pakket het zeker tot de categorie beste gratis virusscanner. Maar ook vanwege de goede bescherming tegen malware en het gebruikersgemak en de minimale systeemimpact.

Wel installeert het de Avira Browser Safety plug-in Firefox en Google Chrome. Maar deze extensie kunt u eenvoudig uit uw browser verwijderen. Verder installeert het ook automatisch Avira Connect, waarmee u extra software van Avira kan installeren. Via dit dashboard kunt u ook andere apparaten beheren die van de beveiligingssoftware van Avira voorzien zijn.

Met Avira Connect kunt u de Software Updater (gratis), System Speedup (trial, betaald), Safe Search Plus (gratis) en de Scout Browser (gratis) installeren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Avast worden dit soort extra onderdelen niet automatisch geïnstalleerd via de standaard installatie.

Downloadlink: https://www.avira.com/en/free-antivirus-windows
Beoordeling:


+ Gratis en zonder online registratie.
+ Uitbreiding op de Windows firewall.
+ Minimale reclame voor de betaalde producten.
Web en Mail Protection is niet beschikbaar in de gratis versie.
Een Nederlands taalpakket is niet beschikbaar.


Avira Free Antivirus

Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender staat als antivirusfabrikant bekend om zijn goede beveiligingssoftware. De betaalde versies behalen voortdurend goede resultaten in antivirustesten. De gratis kenmerkt zich vooral in het feit dat het een lichtgewicht virusscanner is. Dit komt vooral door de soberheid, want Bitdefender Free is enkel uitgerust met een module die zorgt voor de real-time bescherming tegen malware en schadelijke websites.

Ondanks de beperkte functionaliteiten in bescherming krijgt Bitdefender Antivirus Free toch de beoordeling beste gratis virusscanner. Simpelheid is soms vaak ook een sleutel tot succes. Deze gratis virusscanner is misschien wel sober maar wel uniek. Wel dient u zich online te registeren bij Bitdefender om de bescherming te activeren. Maar dat is bij de betaalde pakketten natuurlijk ook van toepassing.

Downloadlink: http://download.bitdefender.com/bitdefender_online.exe
Beoordeling:
Review:
https://www.antimalwaresoftware.nl/bitdefender-antivirus-free/


+ Gratis maar vereist wel een online registratie.
+ Minimale reclame en advertenties en notificaties zijn uit te schakelen.
+ Vertraagt nauwelijks de computer door de minimale systeemimpact.
Alleen in het Engels beschikbaar.
Beperkt in functionaliteit en beschermingsfuncties.


Bitdefender Antivirus Free Edition

Panda Free Antivirus

Ook het Spaanse Panda Security heeft voor thuisgebruik een gratis virusscanner is het assortiment. Dit beveiligingspakket presenteert zichzelf bij het downloaden direct als de beste gratis virusscanner. Dat is ook niet geheel onterecht want in de real world protection test van AV Comparatives scoorde dit pakket 100% zonder false positives. Uiteraard is dit een momentopname en dat kan in de volgende test weer heel anders uitpakken. Maar het toont wel aan dat het met de bescherming van Panda Free Antivirus wel goed zit.

Helaas biedt het wel de Panda Security Toolbar aan van Yahoo (Visicom Media). De wijzigt uw startpagina en zoekmachine in die van MyStart.com, gelukkig is deze toolbar en browserextensie tijdens de installatie uit te schakelen en/of later eenvoudig te verwijderen.

Downloadlink: http://www.pandasecurity.com/free-antivirus/
Beoordeling:


+ Gratis en een online registratie is niet verplicht.
+ Uitbreiding op de Windows firewall.
+ Minimale reclame voor de betaalde producten.
Installeert de Panda SafeWeb Toolbar (Yahoo).
Stelt Panda SafeWeb in als standaard zoekmachine in uw browser.


Panda Free Antivirus

Conclusie en wat is nu de beste gratis virusscanner?

Als we de beste gratis virusscanner bij naam benoemen komen de pakketten van Avira, Bitdefender en Panda Security als beste uit de bus. Deze drie virusscanners bieden een goede basisbescherming, zijn gebruiksvriendelijk en beperken reclame voor betaalde pakketten tot het minimum. Maar net zoals de Consumentenbond aangeeft biedt een gratis virusscanner toch in mindere mate bescherming dan de betaalde beveiligingspakketten. Maar u kunt altijd opzoek gaan naar de gouden combinatie.

Hiermee bedoelen we dat u de beste gratis virusscanner combineert met aanvullende beveiligingssoftware. Dit kan bijvoorbeeld een beveiligingsprogramma zijn dat zich specifiek richt op ransomware. Maar ook beveiligingssoftware wat het internetbankieren veiliger maakt. Of een anti-exploit bescherming wat misbruik van kwetsbaarheden voorkomt. Voor wie daar niet de kennis of geduld voor heeft raden wij een betaalde beveiligingssuite aan. Een alles-in-1 pakket is veroorzaakt pers slot van rekening vaak minder conflicten.


Overzicht van beveiligingssoftware voor Windows


In de reacties hieronder kunt u uw ervaringen met ons delen. Heeft u een tip of aanvulling op dit artikel mail deze dan door naar onze redactie via het contactformulier. Bij voorbaat dank voor uw bijdrage.

Zoekopdrachten:

  • total av ervaringen
  • beste gratis virusscanner kassa
  • total av gratis
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google