Avast Cleanup Premium – Review en Testresultaten

Opschoonprogramma’s die uw computer sneller maken, het register opschonen en de opstarttijd verkorten beloven vaak meer dan ze in werkelijkheid doen. Ook zijn de meningen over het gebruik en nut van tools die de computer opschonen verdeeld. In deze review testen we Avast Cleanup Premium wat onder andere als betaald onderdeel in Avast Free Antivirus aanwezig is. Hoe goed en betrouwbaar is de Avast Cleanup Tool?

Net zoals het beveiligen is regelmatig onderhoud belangrijk om de computer of laptop in goede conditie te houden. Een vervuilde computer is in de meeste gevallen ook een trage computer. “Help mijn pc is traag!” is dan ook een veelgehoorde klacht of beter ergernis van menig computergebruiker. Gelukkig zijn er voor het optimaliseren van Windows en uw computer allerlei tools beschikbaar, zowel gratis als betaald.

Het Tsjechische beveiligingsbedrijf stelt dat Avast Cleanup het meest geavanceerde opschoningsprogramma tot nu toe is. Zou de cleaner van Avast dan beter zijn dan bijvoorbeeld de gratis versie van CCleaner of de betaalde variant? Wij zochten het voor u uit door beide programma’s eens uitgebreid te testen.


Informatie en productpagina van Avast


Avast Cleanup

Avast Cleanup – Review en Testresultaten

Vaak is de behaalde prestatiewinst op goed onderhouden computers te verwaarlozen. Maar helaas is het een nadelige eigenschap van Windows dat het op den duur toch wat dichtslibt met onnodige bestanden en/of restanten van reeds verwijderde programma’s.

Het door ons gebruikte testsysteem was nog redelijk schoon. Nadat het systeem door Avast Cleanup was opgeschoond was de opstarttijd nagenoeg hetzelfde. Al was er wel een halve seconde winst geboekt volgens de boot-up timer, maar dat is te verwaarlozen.

Voor een beter testresultaat hebben we een ander (zwaar vervuild) systeem voorzien van de virusscanner van Avast en de Cleanup Tool. Als eerste hebben we Avast het systeem laten scannen op malware. Een volledige systeemscan duurde meer dan drie uur,  en de opstarttijd bedroeg 4 minuten.

Na het opschonen en optimaliseren hebben we opnieuw het systeem laten scannen, dit duurde nu nog maar een kleine twee uur. Dat is ook logisch want Avast Cleanup had 9 GB aan overbodige bestanden verwijderd. Ook het opstarten ging een stuk sneller met een opstarttijd van 2 minuten en 10 seconden.

Avast Cleanup vs CCleaner

Avast Cleanup vs CCleanerAls proef op de som hebben we ook CCleaner het systeem laten scannen. Uit de analyse bleek dat de cleaner van Avast goed zijn werk heeft gedaan. Qua functies werken beide programma’s dan ook nagenoeg identiek. Wel scant CCleaner dieper in het register naar ongebruikte restanten en lege verwijzingen.

Maar dergelijke items zorgen niet voor vertraging, dus dit is zeker geen minpunt ten opzichte van de cleaner van Avast. Om beide programma’s beter te vergelijken hebben we een back-up van het (zwaar vervuilde) systeem terug geplaatst.

Vervolgens hebben we CCleaner aan het werk gezet, ditmaal was er in totaal 8,4 GB aan overbodige bestanden aanwezig. Wat c.a. 600 MB minder is dan wat de Cleanup Tool van Avast eerder had gevonden.
Na de schoonmaak en een herstart gaf de boot-up timer een minder groot verschil aan. De opstarttijd was nu van 4 minuten naar 2 minuut 28 gegaan.

Avast Cleanup activeringscode

Avast Cleanup is niet als losse download beschikbaar. Het programma is een onderdeel van de volgende beveiligingspakketten van Avast. Maar dient wel apart aangekocht en geactiveerd te worden.

  • Avast Premier
  • Avast Internet Security
  • Avast Pro Antivirus
  • Avast Free Antivirus

Om Avast Cleanup te activeren opent u het scherm met de instellingen van uw product Avast pakket. Klik vervolgens op abonnement waar u de activeringscode kunt invoeren. Ook kunt het programma eerst 30 dagen gratis uitproberen door de trial te activeren. U krijg dan een licentie voor 30 dagen toegestuurd.

Avast Cleanup Activeringscode

Conclusie en beoordeling

Het opschonen en optimaliseren gebeurt door Avast Cleanup behoorlijk grondig. Op sterk vervuilde systemen is er zeker een prestatiewinst te boeken met deze Cleanup Tool. Maar ook voor het periodieke onderhoud aan uw computer is dit zeker een geschikt pakket. En licentie voor één jaar kost € 49,99 en met een licentie voor drie jaar bespaart u zo’n € 30,-.

Ondanks de toch best wel forse prijs is het toch een aanrader, zeker als u graag een alles-in-1 pakket wenst en niet allerlei losse software wilt gebruiken. Een nadeel is wel dat je altijd een beveiligingspakket van Avast moet gebruiken. Avast Cleanup is namelijk niet met andere antivirus-software te gebruiken.


Informatie en productpagina van Avast


Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google