Welke adblockers beschermen het beste uw online privacy?

Voor het verbergen van reclame op internet zijn er diverse adblockers beschikbaar. Een groot deel van de internetgebruikers zien een ad blocker als ultiem middel om ongewenste reclame te blokkeren. Het grote voordeel is het reclamevrij surfen op internet, maar het biedt ook enige bescherming voor uw online privacy. Door het blokkeren van reclame kunnen advertentienetwerken u minder snel volgen en gegevens over uw surfgedrag traceren. Maar helaas kleven er ook nadelen aan het gebruik van adblockers.

Het consumentenprogramma Radar heeft daar ooit aandacht aan geschonken. Uit een enquête blijkt dat het merendeel van de internetgebruikers reclame als hinderlijk ervaart en gebruik maakt van een ad blocker. Consumenten willen namelijk wel de lusten van gratis informatie op internet maar niet de lasten. Volgens hoofdredacteur Wout Funnekotter van Tweakers zit er zeker een keerzijde aan het gebruik van adblockers.

Het verdienmodel op het internet bestaat grotendeels uit reclame. Als steeds meer mensen adblockers installeren, zullen internetwebsites en bedrijven inkomsten mislopen. Daarom implementeren steeds meer websites een detectie van adblockers. Voordat u de website daadwerkelijk kunt bekijken moet u eerst een pop-up met een melding over het gebruik van een ad blocker wegklikken. Of u kunt een website pas openen wanneer u deze whitelist en als uitzondering toevoegt in de gebruikte ad-block plug-in van uw browser.

Adblockers

Wat is een adblocker?

Een adblocker is niets meer dan een plug-in voor de gebruikte browser of een app die advertenties en commerciële reclameboodschappen blokkeert. Voor nagenoeg alle browsers: Internet Explorer, Microsoft Edge, Firefox, Google Chrome en varianten daarvan zijn er ad-block plug-ins beschikbaar. Maar er zijn ook al browsers die standaard voorzien zijn van een adblocker of een andere plug-in voor meer privacy.

Voordelen:

Adblockers bieden meer privacy op internet doordat tracking cookies geblokkeerd worden.
Soms worden websites sneller geladen omdat er geen advertenties worden weergegeven.
Een adblocker vermindert dataverbruik wat gunstig is voor surfen via mobiele netwerken.
Met een adblocker loopt u minder kans op een infectie via gehackte advertentienetwerken.

Nadelen:

Χ Door het gebruik van adblockers lopen websites de broodnodige reclame-inkomsten mis.
Χ De toegang tot websites wordt middels de detectie van adblockers voorkomen.
Χ Om toegang tot een website te krijgen moet u deze whitelisten in de adblock plug-in.
Χ Adblockers kunnen er voor zorgen dat websites niet goed of niet volledig worden geladen.
Χ Sommige adblockers maken juist een inbreuk op uw online privacy.

Wat is de beste adblocker?

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de beste adblocker. In deze test zijn er 16 adblockers voor Windows, Mac OS, Android en iOS getest. Ghostery en uBlock Origin zijn als beste getest. Het uitgebreide testrapport van de Consumentenbond is als PDF-bestand te downloaden.

Adblockers test

Adblocker downloaden en installeren

Via de bovenstaande links kunt u de gewenste plug-in voor het blokkeren van advertenties downloaden. Als u gebruik maakt van Microsoft Edge of Internet Explorer zijn niet alle adblockers beschikbaar. Zo hebben Adguard en Adblock Plus bijvoorbeeld een losstaand programma voor de browsers van Microsoft.

Mozilla Firefox beschikt van huis uit al over een adblocker. Deze wordt geactiveerd als u een nieuw privé-venster opent. Hier kan de bescherming tegen het volgen op internet worden geactiveerd. Maar deze optie is ook buitenom de privénavigatie te activeren. Hier dient u het onderstaande in Firefox aan te passen.

  • Typ in de adresbalk van Firefox de regel about:config en druk op enter.
  • Klik in het scherm wat nu verschijnt op de knop “Ik aanvaard het risico!'”.
  • Scroll nu daar de vermelding “privacy.trackingprotection.enabled”.
  • Dubbelklik nu op deze waarde of stel deze handmatig op True in.
  • Vervolgens zal Firefox in de normale modus ook advertenties blokkeren.

Bij iedere website zal er in de adresbalk een schild voor het groene slotje van de https-verbinding weergegeven worden. Hier kunt u per website de bescherming tegen het volgen uitschakelen.

Adblocker Firefox

Tot slot de keerzijde van adblockers

Samenvattend kan een adblocker uw privacy beschermen en reclame blokkeren, maar het schaadt wel de inkomsten van gratis websites. Als websites inkomsten mislopen door adblocker-gebruik, komt er op termijn mogelijk een einde aan gratis internet. Steeds meer websites zullen hun waardevolle content achter een betaalmuur plaatsen en alleen toegankelijk is met bijvoorbeeld een maandelijks abonnement.

Hoe u websites gratis kunt blijven bezoeken

U kunt de makers van uw favoriete sites helpen door de adblocker die u heeft geïnstalleerd uit te zetten of door alleen websites die u vertrouwt toestemming te geven om reclame te tonen.

Zoekopdrachten:

  • disconnect adblocker
  • disconnect adblocker installeren
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google