Computerbeveiliging – Hoe beveiligt u het beste uw computer?

Degelijke computerbeveiliging is van cruciaal belang om een infectie met malware te voorkomen. Maar hoe kunt u nu het beste uw computer beveiligen tegen schadelijke software, cybercriminelen en hackers?
En welke beveiligingssoftware is van essentieel belang om schadelijke software en ongewenste indringers buiten de deur te houden. Tegenwoordig ontkomt u er niet meer aan om uw computer extra te beveiligen.

Door de jaren heen is malware steeds geavanceerder geworden. De tijd dat uw computer door een virus alleen van slag raakte is voorbij. Cybercriminelen programmeren hun schadelijke software zo dat het in staat is om detectie te voorkomen. Ook wordt er gezocht naar een zo groot mogelijke aanvalsvector. Gehackte advertentienetwerken of websites kunnen zonder dat u het merkt uw computer infecteren met malware.

In onze huidige samenleving is het internet niet meer weg te denken. Hierdoor neemt online cybercrime en fraude met bijvoorbeeld het internetbankieren alleen maar toe. Hoe kan u zich als computergebruiker nu wapenen tegen al deze dreigingen en de computer optimaal beveiligen? In dit artikel leest u daar alles over.

10 tips voor een optimale computerbeveiling

  1. Installeer goede en betrouwbare antivirus-software.
  2. Maak gebruik van aanvullende beveiligingssoftware.
  3. Zorg dat Windows en alle software up-to-date is.
  4. Maak altijd gebruik van een firewall.
  5. Let extra goed op bij het installeren van gratis software.
  6. Maak regelmatig een goede back-up.
  7. Gebruik altijd sterke en unieke wachtwoorden.
  8. Maak een gebruikersaccount aan voor beheerderstaken.
  9. Gebruik een privacyfilter of VPN-verbinding.
  10. Blijf altijd waakzaam en alert.
Computerbeveiliging
Computerbeveiliging – Hoe beveiligt u het beste uw computer?

Basisinformatie over computerbeveiliging

Het installeren van gratis of betaalde antivirus-software is een eerste vereiste en het aanbod hierin is enorm. Feit blijft wel dat gratis versies zo goed als altijd in mindere mate bescherming bieden. Ook bevat het vaak uitgeschakelde beschermingsfuncties die alleen beschikbaar zijn in de betaalde pakketten. Ook de reclame in gratis virusscanners wordt vaak als nadelig ervaren. Net als opdringerige upgrades voor betaalde versies.

Een misverstand dat vaak wordt gemaakt is dat Windows al voorzien is van antivirus-software en voldoende bescherming biedt. Maar in onafhankelijk antivirustests behaalt Windows Defender minder goede resultaten en scoort het vaak behoorlijk slecht. Voor het optimaliseren van de computerbeveiliging is het dus zeker aanbevolen om Windows Defender te vervangen voor een andere virusscanner of beveiligingspakket.

De meeste besmettingen met malware zijn vaak het gevolg van de handelingen van de computergebruiker zelf. Een ander deel ontstaat doordat de gevaarlijke software een kwetsbaarheid (vulnerability) in software heeft ontdekt, en vervolgens kan misbruiken. Vergelijk het met bijvoorbeeld een inbreker die rond uw huis loopt, en als hij ergens een klein raampje open ziet staan grijpt hij wellicht zijn kans en glipt naar binnen.

1. Installeer goede en betrouwbare antivirus-software

Antivirus-software is de eerste verdedigingslinie om een infectie met malware te voorkomen. Gebruik bij voorkeur betaalde beveiligingssoftware. Ondanks dat gratis virusscanners een goed detectie niveau hebben mist het vaak aanvullende beschermingstechnologieën. Voor de doorgewinterde computergebruiker is het vaak een koud kunstje om diezelfde beschermingsmodules middels andere software te compenseren.

Voor gebruikers die niet de kennis en het geduld hebben om de perfecte combinatie te vinden is het kiezen van een uitgebreid internet security pakket het verstandigste. Daarbij zijn de kosten op jaarbasis eigenlijk ook te verwaarlozen. De onderzoeks- en reparatiekosten kosten bij een malwarebesmetting liggen veelal hoger. Waarbij ook de kans bestaat dat u dierbare bestanden voorgoed kwijt bent.


> De beste antivirus-software voor Windows vergelijken


2. Maak gebruik van aanvullende beveiligingssoftware.

Het moet helaas gezegd worden maar geen enkel beveiligingspakket kan uw computer voor de volle 100% beschermen. Het risico dat schadelijke software langs uw antivirus-software weet te glippen is zeer reëel. Afhankelijk van de gebruikte antivirus-software is het installeren van aanvullende beveiligingssoftware vaak geen overbodige luxe. Denk aan extra bescherming tegen ransomware en misbruik van kwetsbaarheden.
Maar ook aan een specifieke computerbeveiliging voor het internetbankieren en online winkelen.


> Malwarebytes

> HitmanPro.Alert


3. Zorg dat Windows en alle software up-to-date is

Verouderde software en besturingssystemen die niet up-to-date zijn vormen een extra risico op een malwarebesmetting. Belangrijkste is natuurlijk Windows update zelf, zorg er altijd voor dat de automatische update functie staat ingeschakeld zodat updates automatisch worden geïnstalleerd. Maar niet alleen Windows dient up-to-date en van de laatste beveiligingsupdates voorzien te zijn, ook uw overige software.

En al deze software up-to-date houden kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Gelukkig is daar handige gratis software voor beschikbaar; Namelijk Update Checker van FileHippo, en Secunia PSI. Deze software scant in enkele seconden alle overige software en toont een complete lijst met alle beschikbare updates.


> Update Checker

> Secunia PSI


4. Maak altijd gebruik van een firewall

Zorg altijd dat minimaal de firewall van Windows actief is. Ondanks dat deze beperkt is in functionaliteit controleert het wel alle inkomende verbindingen. Uitgebreide internet security pakketten bevatten van een eigen firewall. Deze controleren niet alleen het inkomende verkeer maar ook het uitgaande. Vaak bevat het ook URL-filter om schadelijke websites te blokkeren. Of een HIPS (Host Intrusion Prevention System).

5. Let extra goed op bij het installeren van gratis software

Gratis software is niet altijd zo gratis als het lijkt. Ondanks dat het gratis is gaat er toch een verdienmodel achter schuil. Veelal is gratis software dan ook voorzien van (ongewenste) extra’s. Kijk bij het installeren van gratis software altijd extra goed of er stiekem niets extra’s meelift.


> Potentieel Ongewenst Programma – PUP-Software en Adware


6. Maak regelmatig een goede back-up

Het maken van back-ups is misschien belangrijke dan u in eerste instantie denkt. Bepaalde malware zoals ransomware kan namelijk desastreuze gevolgen hebben. Hierdoor kunnen uw persoonlijke documenten, foto’s en bijvoorbeeld aangekochte muziek onherstelbaar beschadigd raken door een niet te ontsleutelen encryptie. Maak dus altijd goede back-ups op bijvoorbeeld een externe schijf, NAS of in de cloud.

7. Gebruik altijd sterke en unieke wachtwoorden

Voor steeds meer diensten op het internet is een account benodigd. Een veel gemaakte fout is het gebruik van dezelfde wachtwoorden voor verschillende diensten. Of het hergebruiken en rouleren van wachtwoorden. Mocht een bepaalde website gehackt worden dan is het mogelijk dat cybercriminelen op deze manier ongeautoriseerde toegang kunnen verkrijgen bij uw gebruikt account op internet.

Gebruik altijd sterke en unieke wachtwoorden of een wachtzin. Een lange zin is simpeler te onthouden en een ook veiliger. Gebruik ook altijd speciale tekens, of vervang een bepaalde letter door een cijfer. Om alle wachtwoorden te beheren kunt u gebruik maken van een wachtwoordmanager. Veel beveiligingspakketten zijn hier tegenwoordig standaard van voorzien. Zo niet er gelukkig gratis alternatieven beschikbaar.


> KeePass

> LastPass


8. Maak een gebruikersaccount aan voor beheerderstaken

Gebruik bij voorkeur geen administratoraccount voor dagelijks gebruik. Met een account met beperkte rechten kan malware zich over het algemeen niet zomaar installeren en/of bepaalde systeeminstellingen aanpassen. Zorg er ook altijd voor dat het gebruikersaccountbeheer binnen Windows is ingeschakeld.

9. Gebruik een privacyfilter of VPN-verbinding

Met een VPN-verbidning legt u een beveiligde verbinding aan tussen het gebruikte apparaat en het internet. Zo bent u afgeschermd online. Dit is vooral handig als u veilig gebruik wilt maken van bijvoorbeeld een openbaar wifi-netwerk of social media. Maar biedt ook uitkomst in landen waar bepaalde diensten zijn geblokkeerd. Er zijn gratis en betaalde VPN-aanbieders, zie onderstaande artikel van de Consumentenbond.


> VPN: extra veilig internetten


10. Blijf altijd waakzaam en alert

Hoe goed u uw computerbeveiliging ook op orde hebt, waakzaamheid en bewust gebruik van internet blijft de sleutel tot succes. Ook is het zaak om regelamtig uw computerbeveiliging te controleren. Periodiek uw computer te scannen met bijvoorbeeld een online virusscanner. Installeer software alleen uit betrouwbare bronnen. Klik nooit zomaar op vreemde links, en wees voorzichtig met het openen van e-mailbijlagen.

Zoekopdrachten:

  • computerbeveiliging
  • gratis computerbeveiliging
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google